În 2023, Fundația BricoDépôt a susținut peste 20.000 de beneficiari din comunitățile din România printr-o serie de proiecte derulate alături de organizații locale, investind mai mult de 340.000 de euro. Pe lângă investițiile de ordin financiar, voluntarii Brico Dépôt au petrecut mai mult de 800 de ore implicați în proiectele derulate de fundație, fie construind, plantând sau lucrând lucrând alături de copii.

Am discutat despre importanța construirii unui viitor durabil, despre implicarea în proiecte relevante pentru comunitate și despre acțiunile mici pe care le putem face fiecare dintre noi alături de Cătălin Mazilu, Director Operaţiuni, Brico Dépôt România şi Membru ȋn Consiliul Director al Fundaţiei BricoDépôt, și Georgiana Brehuescu, Manager al Fundaţiei BricoDépôt și Consilier pentru investiții comunitare, Brico Dépôt România.

”Noi îi spunem dezvoltare durabilă și ea se referă întotdeauna la echilibrul între nevoia actuală de resurse și nevoia viitoare. E foarte important să ne gândim nu numai la prezent. Prezentul este simplu, palpabil, dar trebuie să ne gândim și la viitor pentru că ceea de facem acum, de fapt, este să pregătim viitorul nostru”, ne-a spus Cătălin Mazilu.

”Fundația este o reflexie a sustenabilității către comunitate, către exterior. Ce pot să văd eu din cadrul Fundației, e că eforturile pornesc din interior. Ne uităm la oameni, în primul rând, la diversitate, la incluziune, la armonizarea echipelor, la egalitate de șanse, ne uităm la procese și la furnizori, eficientizăm tot ce se poate în interior mai întâi pentru ca ulterior să cascadăm către clienți, către parteneri și către comunitate”, a precizat, la rândul său Georgiana Brehuescu.

Urmăriți mai sus interviul video pe care l-am realizat cu Georgiana Brehuescu, Manager al Fundaţiei BricoDépôt, și de Cătălin Mazilu, Director Operaţiuni, Brico Dépôt România. Un rezumat al discuției poate fi citit în cele ce urmează.


Sustenabilitatea, echilibru între nevoia actuală și cea viitoare

Catălin Mazilu: Ne gândim la ceea ce consumăm ca resurse astăzi, la ceea ce oferim noi, produsele care consumă energie, e foarte important să ne gândim la consumul de energie și foarte important, de asemeneea, ce se întâmplă cu produsul în viitor. Nu e vorba numai de a cumpăra un produs, ci e despre ciclul produsului. La final, produsul va dispărea și e foarte important să ne uităm la partea de reciclare.

Casele bune schimbă vieți, la fel și educația

Georgiana Brehuescu: În cifre a însemnat peste 340.000 de euro investiți în comunitate, peste 20.000 de beneficiari susținuți, peste 800 de ore de voluntariat dedicate de colegii noștri comunității. Ne-am mobilizat foarte mult pe modernizarea spațiilor de locuit, este prima noastră axă și misiunea fundației. În egală măsură ne uităm și la proiecte de eficientizare energetică, ne uităm și la educație, și la natură și tot ce înseamnă verde.

Ca și exemple, Casele bune schimbă vieți este programul nostru platformă, deja la a patra ediție. El este gândit să ofere granturi, finanțare, proiectelor dedicate spațiilor de locuit, dar vizează și școli, și spații în care să existe terapie, spitale. Am investit 84.000 de euro anul trecut, și am atins peste 11.000 de beneficiari prin proiecte.

Tot în zona aceasta, am inaugurat Camera Brico, alături de Fundația Ronald McDonald, și ne-am bucurat că acolo copiii și părinții copiilor care sunt internați la Spitalul Grigore Alexandrescu primesc gratuit găzduire, primesc pachete cu tot ce este necesar pe toată perioada cât este nevoie de spitalizare.

Un alt proiect în care ne-am orientat eforturile și am spart gheața, cel puțin la nivel de grup, are în centru componenta de eficientizare energetică. Am avut 2 proiecte anul trecut. Am dotat cu panouri solare 3 centre FARA din județul Suceava și am obținut autonomie energetică pentru 6 centre, aproape 1.000 de beneficiari. În egală măsură, am susținut Fundația Love Light România, care are un centru Sanctuar. La fel, i-am ajutat să doteze centrul cu acest tip de panouri solare și sunt 150 de beneficiari, tineri care vin din centre de plasament.

Ne uităm și la educație și am avut un parteneriat foarte strâns cu Fundația Bookland. Am investit în programul lor de renovare a școlilor din mediul rural. Le-am oferit atât materiale de construcție, cât li semințe de flori ca să amenajăm spațiile exterioare, dar și ca elevii să aibă materiale de lucru pentru Săptămâna Verde.

Flexibilitate și obiective relevante

Cătălin Mazilu: E foarte important să rămânem flexibili. Rolul nostru este să ne adaptăm mediului și să facem față și să alocăm resurse pentru că trebuie să ajutăm oamenii aflați în dificultate.

E important ca atunci când faci fapte bune, să alegi niște obiective relevante. Relevante pentru comunitate, pentru mediu, pentru mediu în general. Plecând de la acestea, pasul următor este să setezi niște obiective care sunt măsurabile, niște KPI-uri care, pe lângă faptul că sunt setați la începutul proiectului, foarte important este să fie urmăriți în timp, și să fii flexibil. Chiar dacă ai un obiectiv, pot apărea variabile, dar trebuie să fii flexibil, să te adaptezi. De fapt, la fel ca în business.

La fel de important este să ții legătura cu beneficiarii ca să vezi feedback-ul lor și să te adaptezi. S-ar putea ca nevoile să evolueze în timp.

E foarte important să facem lucruri relevante, nu să fie ceva doar pentru noi ca antreprenor sau ca business.

O datorie pentru dezvoltare durabilă

Cătălin Mazilu: Oamenii se uită foarte mult, atât din perspectiva angajatului, cât și a consumatorului. Aici trebuie să fim noi atenți la acest subiect și, dincolo de interesul public este de datoria noastră, a companiei, să ne gândim la sustenabilitate și la tot ce înseamnă dezvoltare durabilă.

Cumva ne raportăm la evoluția societății, ne gândim la viitor, iar generațiile noi sunt mult mai sensibile la acest subiect. Nu ne mai raportăm la o generație, ci ne raportăm la datoria noastră de dezvoltare durabilă.

Georgiana Brehuescu: Angajații sunt un exponent. Nu numai că sunt interesați, dar chiar ei vin, întreabă, se preocupă, vin cu idei, sunt foarte implicați în proiecte care au componenta de sustenabilitate.

Putem să vorbim despre voluntariat pe șantier, pe renovări, putem să vorbim despre donare de sânge, de sesiuni de plantări, de orice fel de implicare care înseamnă să oferim ceva celor mai puțin norocoși ca noi.

Puterea de a construi un viitor mai bun

Georgiana Brehuescu: Mediul înconjurător este cel care ne creează condiții și este cel pe care trebuie să-l lăsăm într-o bună stare generațiilor viitoare. Cred că este foarte important să implicăm copiii, încă de la vârste fragede, în tot felul de acțiuni care sunt menite să educe, să responsabilizeze.

De la vârstele mici se formează deprinderile bune. Puterea exemplului este foarte importantă. Ne dorim să transmitem generațiilor viitoare că au puterea să construiască și pot deprinde alături de noi cum să o facă și că vor clădi și pentru ei un viitor mai curat și sănătos.