Fundația FARA din Suceava ajută tinerii și adulții vulnerabili în 6 centre din județ. Fie că vorbim de tineri cu dizabilități, copii proveniți din alte instituții sau refugiați, FARA oferă un sanctuar. Un loc unde cuvântul ”beneficiar” este înlocuit de cuvântul om.

În același timp, Centrul rezidențial pentru tineri instituționalizați ”Sanctuar” din Mediaș, județul Sibiu, s-a transformat de la un mic centru de plasament în ceea ce poate fi numită o adevărată comunitate, unde tinerii ce trebuie să părăsească instituțiile de stat să poată să învețe abilitățile necesare vieții sau să fie protejați.

Astfel încep poveștile cărora li s-a alăturat Fundația BricoDépôt, prin programul “Casele bune schimbă vieţi”. BricoDépôt, prin Fundația cu același nume, are misiunea de a schimba viețile celor care au nevoie de sprijin prin susținerea ONG-urilor care care derulează proiecte de renovare, îmbunătăţire sau construcţie a locuințelor și spațiilor comunitare și de învățare din comunități vulnerabile.

Fie că este vorba despre finanțare în bani, produse sau chiar dotarea cu panouri fotovoltaice, acțiunile au ca rezultat vieți mai bune pentru cei care au mai multă nevoie.

”Milioane de oameni locuiesc în spații înghesuite, nesigure, fără apă curentă sau electricitate sau cu un acoperiș șubred”, ne povestesc reprezentanții Fundației BricoDépôt explicând misiunea lor, aceeași de la lansarea programului, aflat azi la a 4-a ediție.

Casele bune schimbă vieți

De la debutul campaniei ”Casele bune schimbă vieți” (2020-2023, 4 ediții), Brico Dépôt și Fundația BricoDépôt au alocat peste 1.270.000 de lei în bani și materiale de construcții și au sprijinit 27 de proiecte și peste 22.424 de beneficiari direcți și indirecți. Cifrele nu spun povestea din interiorul centrelor.

Investițiile realizate prin intermediul acestui program, dar și prin alte acțiuni ale echipei fundației, sunt orientate atât către case individuale, cât și către spitale, spații educaționale sau centre comunitare și au vizat atât lucrări de renovare sau construcții de la zero a locuințelor, precum și soluții pentru energie sustenabilă.

BricoDépôt și fundația FARA: grijă pentru peste 1.000 de copii și tineri vulnerabili

Unul dintre proiectele realizate de Fundația BricoDépôt în acest an a necesitat o contribuție în valoare de 50.000 de euro din partea organizației, și a constat în dotarea cu panouri fotovoltaice a 3 centre ale Fundației FARA din Județul Suceava.

Fundația FARA are o experiență de 30 de ani în oferirea de servicii sociale. Jane Nicholson, fondatorul Fundației, a strâns 100 de profesioniști pentru a ajuta copii și tinerii vulnerabili din România. Din păcate, o categorie extinsă.

În Centrele FARA cei vulnerabilii sunt protejați. Lumea din afară e una dură, uneori discriminatorie, iar uneori pur și simplu nepotrivită pentru aceștia. La FARA se asigură rezidență, dar în spatele cuvintelor complicate se ascunde de fapt oferirea unui acoperiș deasupra capului. La acest lucru se adaugă asistență socială, educație non-formală potrivită acestora și socializare. Poți să le numești sanctuare sau locuințe protejate.

Ca să ajungă să oferi astfel de servicii, ai nevoie de bugete considerabile. Și uneori de soluții creative pentru a reduce cheltuielile, dar să păstrezi o calitate a serviciilor. Pentru că, de fapt, acestea înseamnă grijă pentru cei care nu se pot apăra.

”În cazul Fundației FARA, dotarea cu panouri solare a celor 3 centre FARA din Suceava (deja instalate anul acesta) permite autonomia energetică a 6 centre FARA din județ. Pentru funcționarea la capacitatea maximă a sistemului, se estimează o reducere medie cu 80-90% a costurilor totale pentru energia electrică”, explică reprezentanții Fundației BricoDépôt despre economiile pe care le poate aduce instalarea de panouri fotovoltaice pentru utilizatorii individuali.

Odată rezolvată problema eficienței energetice și a reducerii costurilor, echipa Fundației FARA va continua să se concentreze pe serviciile pe care le oferă persoanelor care au nevoie de ajutor: găzduire, mese calde, suport educațional, dezvoltare personală și integrare profesională, facilitarea activităților de incluziune socială, sprijin material pentru nevoi de bază, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit.

BricoDépôt și Centrul Sanctuar: 150 de tineri beneficiază de o viață mai bună

Totodată, în cadrul ediției din acest an a programului Casele bune schimbă vieți, echipa Fundației BricoDépôt a alocat fonduri (în valoare de 12.000 de euro) pentru echiparea cu panouri fotovoltaice a Centrului rezidențial pentru tineri instituționalizați “Sanctuar” din județul Sibiu, gestionat de asociația Love Light România.

”150 de tineri proveniți din instituțiile de stat, care, din cauza lipsei abilităților de viață, nu pot fi autonomi. Acestora, Centrul Sanctuar le permite să aibă o viață normală, oferindu-le cazare pe termen lung, mese calde, programe personalizate pentru integrare socială, abilitățile necesare pentru a duce o viață independentă, precum și sprijin și consiliere vocațională ”, adaugă reprezentanții Fundației BricoDépôt.

Energia se îmbină cu viața bună. O casă bună este una sustenabilă. În plus, cu ajutorul pe care ONG-urile îl primesc de la fundație, acestea pot să-și redirecționeze bugetul spre îmbunătățirea serviciilor pe care le pun la dispoziția beneficiarilor.

”Pentru aceștia, suportul ONG-ului este vital, acesta oferindu-le găzduire, hrană, articolele de primă necesitate, un mediu familial, educație, consiliere psihologică precum și posibilitatea obținerii abilităților necesare pentru a duce o viață independentă”, adaugă ei.

Beneficiile utilizării energiei regenerabile

Dotarea locuințelor cu panouri fotovoltaice vine cu avantaje de mediu.

”Panourile solare generează electricitate din lumina solară fără a produce emisii de gaze cu efect de seră”, spun oficialii fundației și ne oferă o serie de explicații privind beneficiile alimentării cu energie regenerabilă, mai ales în contextul programului pe care fundația îl derulează pentru ONG-urile beneficiare.

Un alt beneficiu este dat de durabilitatea financiară pe termen lung al unei investiții de acest gen. Odată ce panourile fotovoltaice sunt instalate, ele pot furniza energie electrică cu costuri mici de întreținere.

”Sistemele de energie solară pot oferi o sursă de energie de rezervă în caz de situații de urgență sau dezastre naturale, asigurând centrelor continuarea funcționării și oferirea asistenței copiilor și tinerilor vulnerabili în momente dificile”, adaugă oficialii fundației.

50% dintre români locuiesc în case improprii

Dincolo de casele protejate ce oferă cămin persoanelor vulnerabile, cifrele nu arată bine nici în afara acestora. Cu toții avem nevoie de o casă, iar statisticile sunt îngrijorătoare.

50% dintre români locuiesc în case improprii, fie că vorbim despre locuințe prea mici, insuficient încălzite, cu mucegai sau acces precar la grup sanitar sau utilități. Fericirea nu se găsește în cutii de chibrituri.

În plus, studiul “Dacă pereţii ar vorbi”, pe care Brico Dépôt îl publica la finalul anului 2020, arăta faptul că 39% dintre români locuiau ȋn case cu probleme semnificative, iar 75% dintre aceştia considerau că nu au deloc sau au prea puțin control asupra acestei situații.

Echilibrul Casă/Acasă

Principalele probleme identificate de români în locuințele lor s-au ridicat cele legate de zgomotul ridicat (46%), umiditate și mucegai (45%), frig excesiv (44%); lipsa canalizării și a condițiilor salubre (42%).

”Aceste statistici ne-au arătat cât de mare este nevoia în comunitate și cât de fragil este echilibrul între „Casă / Acasă” și condiția noastră, a fiecăruia. O locuință nu este un simplu adăpost. O casă bună este esențială pentru viața noastră, pentru sănătate, demnitate și stare de bine și pentru speranța la o viață mai bună în viitor”, mai spun reprezentanții Fundației BricoDépôt.

În ceea ce privește misiunea Fundației BricoDépôt, aceasta va continua să fie aceea de a susține proiectele de îmbunătăţire a condiţiilor de locuit, a calităţii şi a siguranţei vieţii, ȋn comunități dezavantajate din Romȃnia.

”Încercăm să găsim varianta cea mai simplă de a face bine, iar binele se face împreună cu partenerii”, concluzionează reprezentanții Fundației BricoDépôt.