Clean Tehnica scrie că o echipă de cercetători de la Universitatea Cranfield a lucrat la un proiect în cadrul căruia se urmărea utilizarea energiei mareomotrice pentru mișcarea navelor. Acest lucru este posibil prin utilizarea unor palete metalice subacvatice, poziționate în spatele ambarcațiunilor.

Cercetătorii s-au inspirat din modul în care balenele se deplasează prin mări și oceane, folosindu-și aripile dorsale pentru a exploata la maxim energia mareomotrică, iar astfel ele accelerează mai repede și cu mai puțin efort. După mai multe experimente și simulări, oamenii de știință au dezvoltat o versiune simplificată a aripilor de balenă și au adaptat sistemul în așa fel încât acesta să poată fi montat pe ambarcațiuni.

Tehnologia cu propulsie pe baza valurilor poate fi implementată pe o multitudine de ambarcațiuni, fie ele mici sau medii și care utilizează în același timp diferite forme adiționale de propulsie, pe bază de energie electrică, hidrogen sau combustibili fosili.

Dr. Liang Yang, lector în cadrul departamentului de cercetare a sistemelor marine de energie regenerabilă la Universitatea Cranfield, a declarat că „acest tip de propulsie poate avea un rol transformativ în ce privește sustenabilitatea în industria maritimă. Nu doar că putem reduce emisiile, ci putem naviga către un viitor unde obiectivele climatice sunt atinse, iar industria navigației se aliniază cu obiectivele de dezvoltare durabilă.”