Cercetătorii spun că nivelul acesta arată cât de importante sunt misiunile trasate în cadrul summit-ului climatic COP26 pentru a reduce emisiile de metan, care sunt de 28 de ori mai periculoase decât cele de dioxid de carbon.

„Nivelul de metan în atmosferă crește îngrijorător”, a spus Euan Nisbet, cercetător la Universitatea din Londra, conform reviste „Nature”. Emisiile, care au avut o creștere accelerată în ultimii ani, sunt o amenințare reală pentru obiectivul privind limitarea încălzirii globale până la 1,5 - 2 grade Celsius peste temperaturile înregistrate înaintea Revoluției Industriale.

Creșterea emisiilor de metan e cauzată de aspecte diverse, de la acumulările de gunoi până la fermele industriale, dar și activitatea microbiană în creștere în cazul zonelor umede ale planetei.

„Cauzele pentru creșterea emisiilor de metan sunt diverse și enigmatice”, a declarat Alex Turner, chimist la Universitatea Washington din Seattle.

Cercetătorii au studiat metanul acumulat în timp în gheață și zăpadă, dar și gazele din atmosferă și au descoperit că timp de 2 secole după Revoluția Industrială retenția selectivă a 13C metanului a crescut. De asemenea, din 2007 această creștere a fost accelerată și cercetătorii spun că ar fi vorba de sursele microbiale, nu neapărat combustibilii fosili.

Cu toate acestea, însă, fermele industriale, gunoiul produs de agricultură, acumulările de deșeuri și extracția combustibililor fosili au o proporție de 62% din numărul total de emisii de metan între 2007 și 2016.