Televizorul a rămas de-a lungul timpului unul dintre cele mai importante dispozitive, deși a fost prezentat pentru prima dată acum aproape un secol. Ne uităm la filme, la seriale, urmărim evenimente sportive, ne jucăm pe ele și dacă au un sistem audio mai bun, putem asculta și muzică.

Totuși, faptul că suntem atașați atât de tare de acest dispozitiv înseamnă că suntem tentați să ne cumpărăm unul nou atunci când apare o nouă tehnologie pe piață. Iar în ultimii ani au apărut destul de multe astfel de noi tehnologii, de la OLED și Mini LED, până la televizoare cu ecrane rulabile pe care le poți ascunde atunci când nu le folosești.

Înainte de a te bucura de imaginile pe care ți le afișează noul tău televizor, nu uita să îl trimiți pe cel vechi la reciclat, dacă nu l-ai dat deja cuiva din familie sau dacă nu i-ai găsit altă întrebuințare, contribuind astfel la ceea ce experții descriu ca fiind economia circulară, dar despre asta, imediat.

În România există companii care se ocupă de reciclarea televizoarelor și a altor electronice și electrocasnice, printre care se numără Environ și GreenWEEE, așadar ia legătura cu compania ta locală de colectare și trimite vechiul televizor la reciclat.

Reciclarea televizoarelor nu mai este un proces la fel de simplu ca până acum, date fiind nenumăratele tehnologii de afișaj al imaginii. Pe vremea când aveam doar televizoare cu tub sau LCD-uri pe piață, procesarea unui model vechi era mai facilă, dar acum avem OLED, Mini LED, LED și multe altele.

Să analizăm câteva dintre modelele cele mai populare care au stat de-a lungul timpului pe rafturile magazinelor, dar și în sufrageriile noastre.

Cel mai vechi și bine-cunoscut model de televizor este cel cu tub sau CRT (cathode ray tube) și a fost un standard timp de mai mulți ani. La interior, ecranul acestui tip de televizor este acoperit cu particule de fosfor de dimensiuni mici care emit lumină în trei culori primare (roșu, verde și albastru).

O altă tehnologie modernă și mai populară în prezent este Mini LED, care derivă din tradiționalul LED și folosește mai multe astfel de panouri de dimensiuni mici pentru iluminare. Prin comparație cu LED-urile tradiționale, acest tip de panou modern oferă luminozitate și contrast mai bune, fiind mai accesibile și mai rezistente în timp decât OLED-urile.

Că veni vorba, OLED-ul este o altă tehnologie de afișaj de ultimă generație foarte populară în prezent printre TV-urile de top, care folosește diodă organică emițătoare de lumină pentru afișaj. Această tehnologie are mai multe avantaje, printre care enumerăm contrastul infinit, o reprezentare mai precisă a culorilor și permite fabricarea celor mai subțiri ecrane de până acum.

Cum se reciclează televizoarele

Să ne întoarcem la reciclare, proces nu foarte diferit pentru aceste dispozitive, dacă este să excludem ecranele.

Între televizoarele cu tub și cele cu ecran plat (acestea din urmă fiind singurele disponibile în prezent pe piață), procesul de reciclare este ușor diferit tocmai din cauza tehnologiilor de afișaj.

Televizoarele cu tub sunt mai mari și mai grele și de aceea au nevoie de o atenție deosebită la reciclare. Ecranele acestora conțin și chimicale toxice, cum ar fi plumbul sau fosforul pe bază de cadmiu, pe care reciclatorii le pot separa și procesa individual, dar dacă spargem un televizor cu tub, efectele asupra mediului pot fi foarte dăunătoare.

În ce privește TV-urile cu ecran plat, situația nu este atât de rea, pentru că nu conțin chimicale toxice în ecrane, deci dacă le spargem din greșeală, nu reprezintă un pericol pentru mediu.

Carcasa televizoarelor, care reprezintă o mare parte din amprenta lor, este făcută în principal din plastic. Asta înseamnă că atât CRT-urile, cât și TV-urile cu ecran plat, au mult plastic care poate fi mărunțit sau topit pentru a fi utilizat în noi produse și poți citi mai multe despre cum se reciclează plasticul din acest material anterior din serie.

Nu foarte comun pentru CRT-uri, dar TV-urile moderne au multe microcipuri, mai ales modelele din ultimii ani care au funcții smart. Aceste microcipuri conțin multe dintre materialele pe care le folosesc și companiile producătoare de smartphone-uri, cum ar fi procesoare sau cipuri de memorie, care pot fi reciclate și implementate în noi electronice. Poți citi mai multe și despre acest subiect din acest material în care am scris pe larg despre cum se reciclează telefoanele inteligente.

În general, aceste plăci de circuite conțin plastic și metale importante, printre care cupru și aur.

Nu în ultimul rând, în fiecare televizor există și cabluri, care conectează ecranul și boxele la plăcile de bază respective și care sunt dezasamblate și procesate individual de reciclatori, astfel că TV-urile sunt reciclate aproape în totalitate.

Alternative la reciclarea televizorului tău

La fel ca și alții înaintea ta, probabil ai dat vechiul televizor mai departe în familie după ce ți-ai cumpărat unul nou sau poate l-ai vândut pentru a recupera o parte din investiție. Totuși, noile modele, care oferă o calitate mai bună a imaginii și o claritate superioară, nu este o idee rea să le refolosești ca monitor pentru laptopul sau PC-ul tău.

Ecranul este mare, cel mai probabil afișează o imagine precisă și foarte plăcută, mai ales dacă ai cumpărat un model în ultimii 4-5 ani, iar boxele interne sunt suficient de bune pentru a urmări conținut sau pentru a te juca.

Un OLED sau Mini LED de generație mai veche poate fi o completare foarte bună pentru un setup de gaming, mai ales dacă acesta are și rată înaltă de împrospătare, care face ca imaginea să se miște mai rapid și mai cursiv.

Totuși, dacă TV-ul este prea vechi sau poate stricat și nu îl poți repara sau reutiliza, cea mai bună opțiune este reciclarea lui. Luând în calcul câte componente valoroase se află în interiorul unui televizor și dimensiunile mari ale dispozitivului, reprocesarea lui la finalul vieții ar trebui să fie prima opțiune într-o lume sustenabilă și circulară.