Rubrica Green Start-Up numită ”Cum se reciclează” este categoria unde înțelegem cum putem recicla obiectele noastre casnice, de la frigider la anvelope și nu numai, pentru a nu le transforma în simple deșeuri.
La început de an, vrem să ne reamintim de modalitățile prin care putem să reciclăm și să trăim mai sustenabil, așa că revizităm trei dintre aceste obiecte și procesul lor de reciclare, iar astăzi de concentrăm pe smartphone-uri și accesoriile cu care vin.
Cum sunt reciclate smartphone-urile
Smartphone-urile ne oferă acces imediat la toate informațiile de care avem nevoie, ne ajută să comunicăm mai ușor ca niciodată și să fotografiem toate amintirile. Le putem răsplăti reciclându-le atunci când acestea ajung la finalul vieții.
Înainte de a recicla un telefon mobil, este mai bine să îl dăm mai departe până atunci când nu mai poate fi folosit, așa că dacă îți vinzi sau donezi telefonul, îi vei prelungi durata de viață și îi vei reduce amprenta generală de carbon.
Însă când în sfârșit vine vremea să îl duci la centrul de reciclare, reprocesarea unui smartphone este ceva mai dificilă decât reciclarea hârtiei. MobileMuster explică faptul că procesul de reciclare al companiei permite recuperarea a 89% din componentele ce se găsesc într-un smartphone obișnuit.
„Acestea sunt sortate și dezasamblate pe componente individuale: baterii, plăci de circuite, carcase, ecrane, accesorii și ambalaje. Toate componentele sunt procesate separate prin măcinare, zdrobire sau topire pentru a maximiza șansele de recuperare”, explică reprezentanții companiei.
Multe dintre materialele recuperate dintr-un smartphone vechi pot fi folosite pentru a produce un model nou, alte electronice sau chiar alte bunuri. Bateria litiu-ion, de exemplu, poate fi reciclată pentru a extrage masa neagră și pentru a o reutiliza atunci când producem noi celule cu litiu.
Pentru mai multe beneficii care vin cu reciclarea smartphone-ului, citește aici.
Cum se reciclează cablurile și încărcătoarele
În prezent ne schimbăm foarte des telefoanele și dispozitivele, deci probabil ai deja mai multe cabluri de date și încărcătoare acasă. Chiar dacă acum producătorii scot aceste accesorii din cutii pentru a preveni acumularea de deșeuri electronice, e bine să îți reamintim de la ultimul nostru articol despre cabluri că le poți recicla chiar tu.
Reciclarea cablurilor și a încărcătoarelor de către consumatori este facilă în prezent, pentru că majoritatea magazinelor de electronice au containere speciale, unde aceste accesorii pot fi depuse spre colectare.
În ce privește procesul de reciclare, acesta este destul de simplu. Cablurile și încărcătoarele sunt mai întâi dezmembrate de către profesioniști, folosind echipamente specializate, pentru a putea separa diferitele componente și materiale, astfel încât acestea să nu fie contaminate. Asta pentru că plasticul și fibrele textile nu pot fi procesate laolaltă cu metalele, de exemplu.
După ce sunt separate, materialele sunt reciclate folosind procese specifice pentru fiecare dintre ele, iar atât cablurile, cât și încărcătoarele, fiind fabricate din diverse materiale valoroase, pot fi reîntrebuințate pentru a produce noi bunuri.
Pentru cabluri, procesul este mai simplu, pentru că sub materialul izolator și protector, de plastic sau fibră textilă, se află firul de cupru, astfel că separarea nu ar trebui să dureze foarte mult.
Cum se reciclează husele de telefon
Când îți cumperi un telefon, probabil îi vei pune imediat și o husă ca să nu îl spargi din prima săptămână de utilizare.
În funcție de materialul din care sunt făcute, husele de telefon sunt mai ușor sau mai dificil de reciclat. Husele din piele, de exemplu, nu pot fi reciclate la fel de ușor ca alte modele, pentru că materialul nu poate fi reutilizat pentru producția de noi huse. În cel mai bun caz, acestea pot fi demontate, iar materialele, folosite pentru producția de alte accesorii sau produse din piele.
În general, în ce privește husele dure din plastic, acestea sunt separate de celelalte tipuri de huse și sunt tocate în bucăți mici. Apoi, orice contaminant care ar putea degrada materia finită, cum ar fi cauciucul sau metalul, sunt îndepărtate, iar plasticul rămas este topit și reutilizat pentru producția noilor huse sau a altor bunuri. Husele fabricate din plastic reciclat sunt prezentate ca atare, iar calitatea lor nu ar trebui să difere prea mult față de cele produse din resurse virgine.
Husele din cauciuc sunt un alt model popular printre utilizatorii de smartphone-uri care sunt reciclate tot separat și sunt, de cele mai multe ori, măcinate în granule mici, din care sunt produse noi modele sau covorașe, printre altele. Alternativ, cauciucul respectiv poate fi topit pentru a obține un soi de petrol, deși astfel, amprenta de carbon crește.
Despre celelalte tipuri de huse și cum se pot recicla, citește mai multe aici.
Comentezi?