Cum funcționează un frigider

Frigiderul este echipamentul electrocasnic care ne permite să ne menținem alimentele și băuturile reci și este totodată unul dintre cele mai importante dispozitive electrice dintr-o gospodărie, pentru că ne ajută să ne hrănim mai ușor. Similar aerului condiționat despre care am scris recent în acest articol, frigiderul funcționează răcind aerul din interiorul său, deși tehnologia este puțin diferită.

Folosind un compresor, frigiderul încălzește agentul de refrigerare sau freonul, transformându-l din formă lichidă în formă gazoasă. Refrigerantul circulă apoi prin evaporatoare, care se află pe laturile frigiderului, completând procesul de schimb de căldură prin care interiorul este răcit. Acesta este motivul pentru care laturile frigiderului sunt mereu calde, pentru că deși interiorul aparatului este rece, laturile exterioare se încălzesc.

Condensatorul, aflat în spatele frigiderului, are rolul de a colecta freonul, odată ce acesta se schimbă din nou în formă lichidă, ca urmare a răcirii interne. Mai există câteva componente, cum ar fi tubul capilar, care menține o presiune stabilă în interiorul frigiderului pe măsură ce freonul se transformă din lichid în gaz și invers, dar și un termostat, care are rolul de a stabiliza temperatura din interior.

Menținând o temperatură scăzută constant, frigiderele ne permit să stocăm pe termen lung alimente precum legume, fructe sau carne, ceea ce a făcut ca gătitul să devină o activitate mai ușor de realizat acasă. Tot astfel alimentele sau mâncarea gătită și-au prelungit termenul de valabilitate de la doar câteva zile la câteva săptămâni, în anumite cazuri.

Cum se reciclează frigiderele

Atunci când îl trimiți la reciclat, este important ca frigiderul să fie într-o stare cât mai aproape de cea inițială, fără daune semnificative sau componente importante lipsă, cum ar fi agentul frigorific. Când îți cumperi un frigider nou, ar trebui să te asiguri că cel vechi poate fi preluat de magazinul de electronice de la care l-ai cumpărat sau de o firmă specializată în reciclarea electrocasnicelor.

Dacă îndepărtezi anumite componente din frigider, cum ar fi compresorul, condensatorul sau agentul refrigerant, compania ar putea refuza preluarea dispozitivului. Unele companii de colectare a deșeurilor electronice ar putea cere ca toate componentele să fie prezente în momentul predării. Unul dintre principalele motive este acela că freonul manipulat necorespunzător poate prezenta un risc serios pentru mediul înconjurător și stratul de ozon.

În România există mai multe companii care se ocupă cu reciclarea electronicelor și care pot prelua vechiul tău frigider pentru reciclare, cum ar fi Environ sau GreenWEEE.

Unele dintre componentele care alcătuiesc un frigider, pe lângă freon, sunt plasticul, aluminiul, cuprul sau sticla. Modelele mai vechi foloseau și oțel pentru rafturi sau pentru mânerul exterior, însă acum, ele sunt doar niște amintiri.

GreenWEEE a explicat pentru Green Start-Up că reciclarea este cea mai sigură soluție atunci când un dispozitiv electric, cum sunt frigiderele, nu mai sunt funcționale sau când ele nu mai pot fi donate apropiaților.

Reprezentanții companiei specializată în reciclare ne-au spus că printre cele mai frecvente substanțe periculoase găsite deșeurile de echipamente electrice se numără cadmiul, plumbul, oxidul de plumb, antimoniul, nichelul și mercurul, iar aceste substanțe poluează solul și pot elibera gaze care să dăuneze ecosistemelor.

GreenWEEE este o companie care face parte din Green Group și care este specializată în reciclarea echipamentelor electrice și electronice, folosind instalații moderne pentru a recupera materii prime secundare. Prin reciclare, GreenWEEE recuperează peste 98% din materialele care pot fi folosite din nou în alte industrii pentru producția altor bunuri.

Am fost recent la fabrica GreenWEEE din Buzău, acolo unde sunt reciclate, printre altele, frigiderele. Capacitatea de reciclare a unității este de un milion de frigidere pe an.

Potrivit oficialilor companiei, unul dintre cele mai dificile procese ale reciclării frigiderelor este extragerea și gestionarea agenților refrigeranți și a uleiurilor din compresor. „Aceste substanțe trebuie manipulate cu extremă precauție, utilizând echipamente specializate, pentru a preveni eliberarea lor în atmosferă, dat fiind impactul negativ pe care îl au asupra stratului de ozon și contribuția la efectul de seră”, ne precizau ei.

Odată ce freonul este extras din frigider, dispozitivul este mărunțit mecanic, iar componentele sunt separate folosind fluxuri de aer sau magneți.

Ce putem produce după reciclarea unui frigider

În ce privește freonul, această substanță este depozitat temporar în rezervoare speciale până la neutralizarea lui completă. Stocarea permanentă nu este o opțiune viabilă din cauza riscului de scurgeri și degradare. În schimb, prin distrugere termică controlată se asigură că agentul refrigerant nu are un impact negativ asupra mediului.

Frigiderele conțin și alte materiale, cum ar fi spuma izolantă pe bază de poliuretan (plastic) sau garnituri de cauciuc, care mențin aerul rece în interior. Deși acestea sunt dificil de reciclat, reprocesarea lor nu este imposibilă, iar GreenWEEE folosește echipamente specializate care „recuperează spuma, o decontaminează automat și odată îndepărtat freonul, aceasta este transformată în pelete, care sunt ulterior folosite de către fabricile de ciment ca și combustibil energetic.”

Componentele metalice recuperate din frigidere, cum ar fi fierul și aluminiul, sunt topite și reutilizate în diverse industrii, inclusiv cea auto și a construcțiilor. Fierul este folosit la fabricarea blocului motor al mașinilor, în vreme ce aluminiul și cuprul sunt folosite în fabricarea caloriferelor. Nu în ultimul rând, plasticul este folosit pentru producția diferitelor bunuri din plastic din varii industrii.

Acum că ai învățat cum se reciclează un frigider, te poți bucura de mâncarea pe care ai pus-o aseară la rece sau de ce nu, de o înghețată de la congelator.