Rubrica Green Start-Up numită ”Cum se reciclează” este categoria unde înțelegem cum putem recicla obiectele noastre casnice, de la frigider la anvelope și nu numai, pentru a nu le transforma în simple deșeuri.
La început de an, vrem să ne reamintim de modalitățile prin care putem să reciclăm și să trăim mai sustenabil, așa că revizităm trei dintre aceste obiecte și procesul lor de reciclare.
Cum se reciclează frigiderele
Frigiderele fac parte din categoria de electrocasnice care fac parte din fiecare gospodărie. De când au apărut pe piață la nivel comercial în 1913, au devenit tot mai comune, cu o durată medie de viață de 13 ani. Îți vei înlocui frigiderul la un moment dat, însă vestea bună este că cel vechi poate fi reciclat.
Atunci când îl trimiți la reciclat, este important ca frigiderul să fie într-o stare cât mai aproape de cea inițială, fără daune semnificative sau componente importante lipsă, cum ar fi agentul frigorific. Când îți cumperi un frigider nou, ar trebui să te asiguri că cel vechi poate fi preluat de magazinul de electronice de la care l-ai cumpărat sau de o firmă specializată în reciclarea electrocasnicelor.
Dacă îndepărtezi anumite componente din frigider, cum ar fi compresorul, condensatorul sau agentul refrigerant, compania ar putea refuza preluarea dispozitivului. Unele companii de colectare a deșeurilor electronice ar putea cere ca toate componentele să fie prezente în momentul predării.
Unul dintre principalele motive este acela că freonul manipulat necorespunzător poate prezenta un risc serios pentru mediul înconjurător și stratul de ozon, dar mai multe despre ce se întâmplă cu frigiderul pe care l-ai reciclat, poți afla aici.
Cum se reciclează mașina de spălat rufe
Un alt electrocasnic nelipsit din casele noastre este mașina de spălat rufe. Ea nu este la fel de complexă precum un frigider și nici nu prezintă un pericol la fel de mare pentru mediu, dar este bine stă știi că reciclarea ei aduce beneficii semnificative.
Primul pas și cel mai important, ne spun experții de la GreenWEEE, una dintre principalele companii din România specializate în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, este îndepărtarea contragreutății, care este practic o bucată mare de ciment.
„După extragerea contragreutății, mașina de spălat este introdusă într-un ciur gigantic, un echipament industrial de tocat, care mărunțește mașina în bucăți mai mici”, adaugă aceștia.
Prin acest proces se separă practic metalele de materialele plastice și electronice, iar acesta este de fapt și cel mai dificil pas în reciclarea mașinilor de spălat, pentru că doar așa materialele respective pot fi reciclate corespunzător, iar aici poți afla despre componentele care prezintă un pericol pentru mediu.
Cum se reciclează televizoarele
Prezentat pentru prima dată în 1927 în San Francisco, televizorul a devenit rapid un dispozitiv indispensabil în fiecare locuință.
Între televizoarele cu tub și cele cu ecran plat (acestea din urmă fiind singurele disponibile în prezent pe piață), procesul de reciclare este ușor diferit tocmai din cauza tehnologiilor de afișaj.
Televizoarele cu tub sunt mai mari și mai grele și de aceea au nevoie de o atenție deosebită la reciclare. Ecranele acestora conțin și chimicale toxice, cum ar fi plumbul sau fosforul pe bază de cadmiu, pe care reciclatorii le pot separa și procesa individual, dar dacă spargem un televizor cu tub, efectele asupra mediului pot fi foarte dăunătoare.
În ce privește TV-urile cu ecran plat, situația nu este atât de rea, pentru că nu conțin chimicale toxice în ecrane, deci dacă le spargem din greșeală, nu reprezintă un pericol pentru mediu.
Nu în ultimul rând, în fiecare televizor există și cabluri, care conectează ecranul și boxele la plăcile de bază respective și care sunt dezasamblate și procesate individual de reciclatori, astfel că TV-urile sunt reciclate aproape în totalitate.
Doar în 2023, au fost vândute în jur de 197 de milioane de televizoare, iar dacă vrei o alternativă la reciclarea televizorului tău vechi, o poți afla aici.
Comentezi?