Datele pentru luna noiembrie de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene arată că temperatura medie globală la suprafață a fost cu 1.62°C mai mare față de anii de dinaintea arderii masive a combustibililor fosili, care a accelerat încălzirea globală. Cu datele pentru 11 luni din 2024 disponibile, oamenii de știință spun că media pentru întregul an va fi de 1.60°C, depășind recordul stabilit în 2023, de 1.48°C, conform The Guardian.

„Putem confirma cu certitudine că 2024 va fi cel mai cald an înregistrat și primul an calendaristic cu o medie peste 1.5°C. Acest lucru nu înseamnă că Acordul de la Paris a fost încălcat, dar arată că acțiunile climatice sunt mai urgente ca niciodată,” a declarat Samantha Burgess, directorul adjunct al C3S.

Emisiile din combustibilii fosili trebuie să scadă cu 45% până în 2030

Prin Acordul Climatic de la Paris cele 196 de țări semnatare se angajează să mențină încălzirea globală sub 1.5°C pentru a limita impactul dezastrelor climatice. Cu noile date înregistrate nu am încălcat încă acest angajament, deoarece acest nivel trebuie măsurat pe o perioadă de un deceniu sau două, nu un singur an.

Cu toate acestea, șansele de a rămâne sub limita de 1.5°C pe termen lung par din ce în ce mai reduse. Emisiile de CO2 care încălzesc planeta sunt așteptate să continue să crească în 2025, în ciuda angajamentului global făcut la sfârșitul lui 2023 de a tranziționa de la combustibilii fosili la alte metode mai sustenabile.

Pentru a avea o șansă de a limita încălzirea și criza climatică actuală, emisiile din combustibilii fosili trebuie să scadă cu 45% până în 2030. Summitul climatic COP29 nu a reușit să ajungă la un acord privind modalitățile de a tranziționa de la cărbune, petrol și gaze. Un studiu recent despre care am scris aici, ne vorbește despre pericolul pentru aceste obiective net-zero și cum industria petrolieră, una din multele exemple, ne afectează.

Datele C3S au arătat că noiembrie 2024 a fost a 16-a lună dintr-o perioadă de 17 luni în care temperatura medie a depășit 1.5°C.

Evenimentele meteo extreme cauzate de criza climatică sunt evidente, cu valuri de căldură frecvente și cu o intensitate anterior imposibilă care ne lovește în prezent, alături de furtuni mai puternice și inundații mai grave.

Incendiile intense au făcut ravagii în America de Nord și cea de Sud în 2024, a raportat Serviciul Copernicus pentru Monitorizarea Atmosferei (CAMS), iar incendiile alimentate de secete severe au afectat vestul SUA, Canada, pădurea Amazon și zonele Pantanal.

Mark Parrington, un om de știință senior la CAMS, a declarat că amploarea unora dintre incendiile din 2024 a atins niveluri istorice, în special în Bolivia, Pantanal și părți din Amazon și că incendiile au provocat niveluri ridicate de poluare a aerului pe continente întregi, timp de săptămâni.

Pierderi economice de 320 de miliarde de dolari

Daunele economice cauzate de evenimentele meteo extreme sunt în creștere, potrivit institutului de cercetare al companiei de asigurări Swiss Re. Datele acestuia au arătat că pierderile economice estimate în 2024 au ajuns la 320 de miliarde de dolari, adică la o creștere de 6%, cu o valoare cu 25% mai mare decât media ultimilor 10 ani.

Uraganele Helene și Milton și furtunile severe din SUA, precum și inundațiile din Europa și Emiratele Arabe Unite au contribuit la pierderi imense. Cu toate astea, mai puțin de jumătate din pierderile globale au fost acoperite de asigurări, deoarece sărăcia nu a permis majorității să primească primele de asigurare.

„Pierderile sunt susceptibile să crească pe măsură ce schimbările climatice intensifică evenimentele meteo extreme, în timp ce valorile activelor cresc în zonele cu risc ridicat din cauza expansiunii urbane. Adaptarea este esențială, iar măsurile de protecție, cum ar fi digurile, barajele și porțile de protecție împotriva inundațiilor, sunt de până la 10 ori mai rentabile decât reconstrucția”, a declarat Swiss Re.