Treisprezece țigări electronice sunt aruncate în fiecare secundă în Marea Britanie, ceea ce rezultă în peste un milion de astfel de țigări aruncate în fiecare zi, conform The Guardian.

De asemenea, a fost înregistrată o creștere a vânzărilor de țigări electronice de tip „big puff”, care sunt mai mari și pot oferi până la 6.000 de pufuri per dispozitiv, comparativ cu media de 600 de pufuri pentru cele de unică folosință. Potrivit studiului comandat de Material Focus și realizat de Opinium, trei milioane dintre aceste dispozitive mai mari sunt cumpărate săptămânal.

În total, 8.2 milioane de țigări electronice sunt aruncate sau reciclate incorect săptămânal.

Vânzarea țigărilor electronice de unică folosință, ilegală

Începând din iunie 2025, vânzarea țigărilor electronice de unică folosință va deveni ilegală, o măsură menită să combată daunele asupra mediului și utilizarea lor de către copii pe scară largă. Un studiu din 2023 arată că un sfert dintre copii cu vârsta între 11 și 15 ani au încercat țigări electronice, iar 1 din 10 au recunoscut că le fumează frecvent.

Totuși, toate tipurile de țigări electronice conțin baterii litiu-ion, care sunt periculoase dacă sunt zdrobite sau deteriorate, deoarece pot provoca incendii în locuri precum centrele de colectare a deșeurilor și reciclare. Aceste incendii sunt în creștere în Marea Britanie, cu o creștere de 71% anul trecut comparativ cu 2022.

De asemenea, ecologiștii consideră că aceste dispozitive sunt risipitoare și dăunătoare ecosistemului, deoarece conțin materiale valoroase și critice, cum ar fi litiu și cupru, care ajung la gunoi.

Ecologiștii solicită implementarea de sisteme de returnare în magazine

Material Focus a calculat că numărul de țigări electronice aruncate anual ar putea alimenta 10.127 de vehicule electrice.

ONG-ul solicită acțiuni urgente, inclusiv de implementarea unor sisteme de returnare în magazine și afișarea de informații mai detaliate pe ambalajele dispozitivelor și în magazine despre modalitățile de reciclare.

„Producătorii de țigări electronice sunt extrem de creativi cu produsele lor pentru a evita viitoarea interdicție a celor de unică folosință. Deși interdicția actuală va elimina de pe piață unele dintre cele mai risipitoare produse din punct de vedere ecologic, este posibil să avem nevoie de o legislație mai flexibilă pentru a face față provocărilor legate de noile produse care apar pe piață,” a declarat Scott Butler, director executiv al Material Focus.

Acesta spune ca ar trebui să fie la fel de ușor să reciclezi o țigară electronică pe cât este să o cumperi și că își doresc ca utilizatorii să ceară puncte de reciclare acolo unde le cumpără, deoarece oferirea unor astfel de locuri este o obligație legală pentru toți cei care vând țigări electronice.

”Țigările electronice, la fel ca orice alt dispozitiv electric cu priză, baterie sau cablu, nu ar trebui niciodată aruncate la gunoi și întotdeauna ar trebui reciclate,” adaugă Butler.

”Avem nevoie de o creștere rapidă a numărului de puncte accesibile și vizibile pentru reciclarea țigărilor electronice. Și avem nevoie de finanțare adecvată din partea comercianților și producătorilor pentru soluții reale de reciclare care să recupereze materialele și să gestioneze riscurile de incendiu.”