Unul dintre factorii principali în ce privește producția independentă la nivel global, scrie World Economic Forum, este tehnologia sau mai bine zis accesul la tehnologie în mai multe state decât în trecut. Totodată, evoluțiile tehnologice contribuie și ele la democratizarea accesului la tehnologie, mai ales pentru companiile medii și mici, care poate nu dispun de fondurile sau de spațiile necesare pentru a adopta mașinăriile necesare producției, de exemplu.

Evoluțiile tehnologice ajută și la creșterea competitivității între companii, astfel că bunurile pot fi produse la prețuri mai avantajoase sau calitatea poate crește, ambele fiind în favoarea consumatorului final.

Infrastructura este cheia producției și distribuirii

Infrastructura se poate referi la infrastructura necesară producției, printre care se numără centrele de producție sau tehnologia, dar și la infrastructura de distribuire sau transport. Transportul este cel puțin la fel de important cum este capacitatea de producție, pentru că fără un sistem de transport solid, bunurile nu fac decât să stea în depozite. De aceea este necesară dezvoltarea unui sistem de transport cât mai divers, pe căi ferate, rutier, pe mare sau prin aer.

Desigur, aici intervin și alternativele sustenabile, cele favorabile fiind transportul pe mare cu combustibili alternativi sau cu sisteme pentru captarea carbonului instalate pe fiecare navă, respectiv trenurile cu locomotive electrice.

Infrastructura digitală este și ea foarte importantă pentru depozite și transport, astfel încât produsele să fie mutate dintr-un punct în altul cât mai eficient, cu un consum de resurse cât mai mic. Tot infrastructura digitală face referire și la dezvoltarea centrelor de cercetare și dezvoltare, acesta fiind planul autorităților din Malaiezia.

Planul țării pentru dezvoltarea infrastructurii până în anul 2030 integrează strategii cum este cea pentru producția națională de semiconductori (National Semiconductor Strategy). Prin aceasta, autoritățile malaieze s-au angajat să investească 5.3 miliarde de dolari pentru construirea centrelor de cercetare, dezvoltare și producție care să fie folosite de giganți tech precum Nvidia sau Intel. Acest lucru va contribui și la creșterea economică, la pregătirea forței de muncă și la stabilirea parteneriatelor strategice cu alte companii importante.

Utilizarea mai inteligentă a resurselor și energiei

Pentru ca aceste lucruri să fie posibile este nevoie de administrarea inteligentă a resurselor, cum ar fi materia primă, și a energiei. Țările care vor pune bazele unui mix energetic favorabil industrializării și sustenabilității vor fi cele mai avantajate. Așadar, va fi importantă dezvoltarea continuă a surselor regenerabile, cum ar fi energia solară, cea eoliană și hidroenergia. Totodată, va fi importantă și optimizarea utilizării acestor resurse pentru a combate risipa.

În ce privește utilizarea inteligentă a resurselor, reciclarea și practicile de economie circulară vor juca un rol important, pentru că ele vor ajuta la menținerea activă în circuitul economic a resurselor pe care le avem deja la dispoziție.

Creșterea pieței vehiculelor electrificate, chiar dacă stagnantă în momentul de față, va avea un impact asupra reciclării bateriilor în anii ce vor urma. Construirea noilor clădiri va fi un subiect de interes, pentru că și aici pot fi folosite materiale reciclate, dar și materiale alternative, care să aibă un impact mai mic asupra mediului înconjurător, dar și la nivel microclimatic.

Alături de acestea se află și utilizarea optimizată a apei, care pe timp de vară devine o resursă foarte limitată în anumite zone și care nu ne afectează doar pe plan alimentar, ci și în ce privește producția energetică, fie că ne referim la hidrocentrale sau la centrale nucleare, ce au nevoie de apă pentru răcirea reactoarelor.

Factorii ESG vor determina transformarea companiilor din lumea întreagă

Pentru o creștere economică sănătoasă și de durată, companiile vor fi nevoite să își alinieze obiectivele financiare cu cele ESG, adică cele ce țin de mediul înconjurător, mediul social și de guvernanță. Acesta este și unul dintre motivele pentru care tot mai multe companii anunță acum obiective de mediu mai ambițioase ca niciodată.

Sigur, acest lucru contribuie și la o imagine mai bună în fața consumatorilor și a investitorilor, printre altele, dar ea este necesară pentru viitorul „verde” în care ne dorim să trăim. Și nu sunt doar promisiuni pe hârtie, pentru că autoritățile vor să vadă progrese palpabile în acest sens, motiv pentru care au fost introduse standarde de sustenabilitate pentru raportare, cum este cel CSRD al Uniunii Europene.

Există totuși inițiative locale chiar la nivel de țară, cum este cazul Olandei, care în 2016 a venit cu propriul plan privind practicile de economie circulară și care vrea ca până în 2030 să fie folosită cu 50% mai puțină materie primă în favoarea reciclării materialelor existente.

Totodată, educarea consumatorilor privind alegerea bunurilor sau serviciilor cu impact climatic redus este și ea foarte importantă și intră în componenta socială a ESG-ului, pentru că fără implicarea consumatorilor, eforturile companiilor nu își vor atinge scopul.

Aceștia sunt o parte dintre factorii care vor contribui la regândirea industriei la nivel global, dar și a lanțului de aprovizionare local și regional. De acum înainte, fiecare țară are șansa de a deveni un jucător important în industria planetei, fie ca producător, fie ca transportator sau ca formator de forță de muncă pregătită pentru viitorul sustenabil.