Cum se produce betonul

Folosit pentru prima dată în jurul anului 6500 î. Hr., betonul este unul dintre cele mai vechi materiale de construcții pe care le folosim și în prezent. Iar motivul este simplu, este un material simplu de produs din resurse abundente și a devenit accesibil, rezistent și durabil.

Însă este asociat cu o amprentă de carbon ridicată. Cimentul, unul dintre materialele principale care este folosit în producția de beton, are o amprentă de carbon asociată de 1:1, astfel că pentru fiecare tonă de ciment pe care o producem, este eliberată o cantitate egală de emisii de carbon. De aceea, cimentul și betonul sunt responsabile pentru 9% din emisiile de CO2 eliberate anual la nivel global.

Care este diferența dintre beton și ciment? Simplu spus, cimentul este rezultatul amestecului dintre calcar și lut, în vreme ce betonul este obținut prin amestecul dintre ciment, apă, nisip și pietriș.

Deci, cimentul este unul dintre ingredientele folosite în producția de beton. Betonul este folosit în prezent pentru construirea diferitelor proiecte, cum ar fi fundațiile, șoselele, parcările sau chiar pereții exteriori ai unora dintre clădirile noastre.

Cum se reciclează betonul

Betonul poate fi reciclat și reîntrebuințat în mai multe moduri, dar există câteva pe care trebuie să le evităm pentru a ne asigura că acesta rămâne în economie cât mai mult timp cu putință. De exemplu, materialul acesta poate fi folosit la ridicarea de fundații sau consolidarea șoselelor, însă aceste scenarii trebuie evitate cât mai mult posibil, pentru că previn reciclarea betonului. În schimb, betonul obținut prin procesarea demolărilor poate fi utilizat în proiecte de construcții sau recondiționări, ceea ce îi va prelungi durata de viață și va preveni acumularea lui sub formă de deșeu poluant.

Unul dintre cele mai simple moduri de a procesa betonul uscat și întărit este zdrobirea acestuia, iar în general, companiile de construcții plasează aparatura specială pentru acest proces direct la fața locului pentru reciclare.

Ideal, pentru a obține un material de o calitate cât mai bună, firma de construcții ar trebui să trimită betonul la o companie specializată în reciclarea materialelor de construcții, care are aparatură mai performantă și care poate genera materiale de o calitate superioară.

Cu cât se găsesc mai mulți contaminanți în compoziția unui beton, cu atât reciclarea sa va fi mai dificilă. Pentru betonul armat, care conține bare de oțel ca armatură, reciclarea este destul de facilă, pentru că barele respective sunt vizibile și ușor de îndepărtat, prin comparație cu alte posibile ingrediente din betonul respectiv.

Reciclarea betonului, chiar dacă poate fi dificilă, trebuie să fie o prioritate a companiilor de construcții, pentru că fiecare tonă de beton salvată de la groapa de gunoi poate însemna reducerea apei utilizate în producție cu cel puțin 6.100 de litri, respectiv 900 de kilograme de emisii de CO2.

Câteodată, doar 30% din betonul pe care o clădire îl conține este reciclat pentru a păstra performanța materialului. Totuși, tehnologiile chimice îmbunătățite permit o separare mai ușoară și mai eficientă a ingredientelor, ceea ce permite captarea a 60 de kilograme de emisii de CO2 per tonă de beton reciclat.

După separarea contaminanților, materialul poate fi implementat în noi amestecuri de beton într-o anumită cotă, astfel încât amprenta de carbon a construcției să fie redusă, dar performanța și durabilitatea să nu fie afectată, pentru a evita o prăbușire.

Beneficiile reciclării betonului

În primul rând, reciclarea betonului ajută la reducerea deșeurilor din industria construcțiilor, un lucru benefic din perspectiva reducerii fluxului de deșeuri care ajung la groapa de gunoi, ceea ce contribuie și la reducerea costurilor asociate cu aruncarea betonului.

Acest lucru merge mână în mână cu reciclarea acestuia pe șantier, ceea ce reduce suplimentar costurile asociate cu transportul materialului la centrele de reciclare și înapoi către firmele de construcții.

Implementarea betonului reciclat poate ajuta la obținerea de puncte LEED de sustenabilitate pentru o clădire și poate fi un avantaj de sustenabilitate pentru viitorul operator al clădirii respective din perspectiva materialelor reciclate care ajută dramatic la reducerea amprentei de carbon.

Un alt beneficiu este reducerea dependenței de resursele naturale, care devin tot mai dificil de găsit și exploatat pe măsură ce ne extindem și continuăm să construim în mod accelerat.

Betonul reciclat, la fel ce cel tradițional, poate fi folosit pentru ridicarea noilor construcții, poduri, baraje sau tuneluri și din fericire pentru noi, poate avea un ciclu de viață circular în economie, cu procese de reciclare pe care companiile le pot folosi chiar și în prezent.

Reutilizarea betonului în schimbul producției din resurse virgine ne poate ajuta să ne reducem semnificativ amprenta de carbon, reducând emisiile și costurile de transport, sprijinind reciclarea și recirculând materialele de calitate, în timp ce reducem cantitatea de deșeuri. Reutilizarea chiar și a doar 10% din betonul pe care îl folosim la nivel global anual ne poate ajuta să reducem amprenta de carbon a sectorului de construcții cu până la 300 de milioane de tone de CO2.