Raportul detaliază măsurile implementate de către organizatori pentru a reduce impactul asupra mediului, precum și angajamentele pe termen lung, oferind astfel un exemplu de bune practici pentru acțiuni reale și cu efecte pozitive asupra mediului înconjurător, aplicabile în realizarea evenimentelor cu public numeros.

Prima ediție a evenimentului, care a numărat aproximativ 1.200 de participanți, fizic și online - fără a lua în calcul numărul de spectatori online care au urmărit evenimentul pe platformele partenere -, a generat 66.189 tone CO2e (CO2 echivalent - unitate de măsură universală pentru emisiile de gaze cu efect de seră, care reflectă potențialul de încălzire globală corespunzător diferitelor tipuri de emisii - n.red.) Fiecare participant a contribuit, în medie, cu doar 55 kg de CO2e, o cantitate semnificativ mai mică în raport cu media internațională, care se situează, între 500 și 1.500 kg de CO2e, potrivit unui studiu recent .

Rezultatele evaluării amprentei de carbon a evenimentului, efectuată de Carbon Expert, au luat în considerare emisiile directe și indirecte din surse precum transport (invitați, participanți, mărfuri), servicii de ospitalitate (hoteluri, restaurante, catering), consumul de energie și gestionarea deșeurilor.

Carbon Expert este un grup de experți cu 12 ani de experiență în emisiile de gaze cu efect de seră, piețele de energie regenerabilă, dezvoltarea durabilă și proiecte de eficiență energetică. Ei oferă expertiză în tranzacționarea carbonului, calcularea amprentei de carbon și dezvoltarea de proiecte verzi. Carbon Expert este recunoscut pentru contribuțiile sale la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC) și la diverse organizații internaționale.

Raportul poate fi consultat integral urmărind acest link.

Pentru a diminua impactul său asupra mediului, CCS a integrat în organizarea evenimentului tehnologii care permit participarea online, ceea ce reduce considerabil emisiile asociate cu călătoriile. De asemenea, și-a luat angajamente directe privind selecția de materiale imprimate durabile, închirierea, refolosirea și donarea decorurilor de pe scena evenimentului, designul minimalist al site-ului și alegerea unor tehnologii verzi pentru gestionarea, prelucrarea și afișarea datelor de pe website. Un rol important l-au jucat și încurajarea transportului public și selecția restaurantelor și hotelurilor pentru invitați pe criterii de distanță cât mai mică față de locul evenimentului.

S-au întreprins și angajamente indirecte, cum ar fi parteneriatele de colectare a deșeurilor, includerea mașinilor electrice și hibride în flota evenimentului, promovare digitală, alături de alte practici durabile.

„Acțiunile noastre ca organizator Climate Change Summit au scăzut media per participant la doar 55 kg de CO2e, care echivalează cu deplasarea unei mașini pe o distanță de aproximativ 220 de km. Este o amprentă de carbon de 10 ori mai mică față de media internațională per participant pentru o conferință de trei zile, calculată între 500 și 1.500 kg de CO2e de către Universitatea din Freiburg”, spune Roxana Cojocaru, Director al Climate Change Summit.

CCS a limitat pe cât posibil efectele negative asupra mediului prin intermediul proiectului GS5099 Greentech' de reducere a emisiilor, de exemplu prin reciclarea PET-ului, în Buzău, România. Impactul negativ pe care evenimentul nu a reușit să îl elimine este luat în considerare și redus prin acest program, ceea ce evidențiază angajamentul CCS de a opera într-o manieră conștientă de mediu.

Prin publicarea raportului privind amprenta de carbon, Climate Change Summit își propune să inspire participanții, partenerii și societatea, în general, să adopte practici durabile și să contribuie la o schimbare mai amplă, către un viitor mai sustenabil.

Climate Change Summit reunește la București în perioada 19 - 20 octombrie reprezentanți de renume din comunitatea internațională, care vor discuta subiecte de interes major pentru viitorul Planetei și dezbateri dinamice despre sustenabilitate, economie, agricultură, mediu, tehnologie și educație, într-un angajament intersectorial în abordarea crizei climatice globale.

Evenimentul este deschis publicului, iar înscrierile se fac urmând acest link.