Tehnologii curate: ce reprezintă

Tehnologiile curate pot fi definite ca fiind produse sau servicii care îmbunătățesc sustenabilitatea și aduc beneficii mediului înconjurător. Acest lucru se poate referi la surse regenerabile de energie sau produse care ne pot ajuta să inversăm efectele schimbărilor climatice, dar și tehnologii sau servicii care ne pot ajuta să fim mai eficienți și să reducem impactul pe care îl avem asupra planetei.

Tehnologiile curate pot fi echivalate cu tehnologiile verzi, care au același scop, astfel că cei doi termeni merg mână în mână în principiu.

Diverse tehnologii curate au început să apară în toate sectoarele, de la transport, la energie, construcții și chiar agricultură.

Pe Green Start-Up scriem constant despre diverse companii care vin cu soluții ce ne pot ajuta atât pe noi, cât și planeta, de la panouri solare, la metode inovatoare de construcție și chiar tehnici avansate de reciclare.

De ce avem nevoie de tehnologii curate

Există un singur răspuns la această întrebare, anume criza climatică. Evenimentele meteo extreme și încălzirea globală, care afectează modul nostru de viață și locurile pe care le putem popula și chiar plantele pe care le putem crește pentru hrană, ne aduc constant aminte de ce trebuie să luptăm în cele mai eficiente moduri cu acest fenomen. Nu putem face acest lucru decât cu ajutorul produselor și serviciilor de tehnologii curate.

Lipsa rezervelor de apă, tot parte a schimbărilor climatice, dar nu numai, reprezintă un alt fenomen care ne forțează să găsim soluții pentru a lupta cu seceta. Acest lucru este cu atât mai important cu cât tot mai multă apă va fi necesară pentru procesarea litiului și fabricarea diverselor bunuri necesare „viitorului verde”, fără a uita de nevoile populației.

Poluarea și defrișările sunt alte probleme uriașe ce trebuie rezolvate, deoarece ele pot determina o scădere drastică a calității aerului în viitor, în vreme ce temperaturile pot crește ca rezultat al diminuării numărului pădurilor.

Unii experți estimează că în jur de 18.7 milioane de hectare de pădure sunt distruse în fiecare an din cauza intervenției umane sau a incendiilor, în vreme ce poluarea este responsabilă pentru 1.8 milioane de decese anual.

În vreme ce tehnologiile pentru captarea carbonului ne pot ajuta să îndepărtăm CO2-ul din aer, asta nu înseamnă că putem elibera alte emisii înapoi în atmosferă. Captarea carbonului ar trebui să funcționeze concomitent cu tehnologiile de reducere a emisiilor pentru a putea vedea beneficiile pe termen lung.

Alimentare cu tehnologii curate

Există mai multe categorii atunci când vorbim de tehnologii curate, însă vreau să mă axez puțin pe sectorul energetic, deoarece energia este ceva ce folosim cu toții, atât acasă, cât și la nivel industrial.

Electricitatea este la fel de necesară pentru societatea modernă precum este apa, motiv pentru care trebuie să ne asigurăm că avem destule rezerve, fără a face sacrificii la nivel climatic.

Există mai multe surse de energie curată care să ne ajute în acest sens, două dintre cele preferate mai ales de țările care se extind în acest sens în prezent fiind energia solară și cea eoliană.

Acestea sunt destul de accesibile și de ușor de instalat comparativ cu alte surse „verzi” de energie, însă pot fi foarte eficiente, în funcție de relieful fiecărei țări.

Panourile solare sunt în special tehnologii curate flexibile, deoarece pot fi instalate pe acoperișuri, pe câmpuri, pe lacuri și chiar între șinele de tren.

Hidrocentralele sunt și ele surse curate de energie, însă acestea depind foarte mult de nivelul apelor, lucru care poate fi problematic într-o lume tot mai caldă și mai secetoasă.

Același lucru poate fi spus și despre centralele nucleare, care din punct de vedere tehnic sunt considerate verzi, cât timp deșeurile respective sunt administrate cum trebuie și nu apar dezastre. Asemănător hidrocentralelor, ele au nevoie de apă pentru a se răci, lucru care s-a dovedit problematic anul trecut în Europa, atunci când nivelul apelor râurilor a scăzut, iar centralele nucleare au fost forțate să își reducă capacitatea.

Hidrogenul verde este o altă formă de tehnologie curată pentru sectorul energetic și este obținut prin electroliza apei. Este una dintre singurele forme de hidrogen considerată cu adevărat benefică pentru mediu, cât timp electroliza se face cu ajutorul energiei regenerabile.

Alte tipuri de tehnologii curate

Există și alte tipuri de produse catalogate drept tehnologii verzi, nu toate fiind axate pe producția de energie. Cum am scris mai sus, apa este un aspect extrem de important pentru societate, indiferent de gradul acesteia de dezvoltare.

Omenirea ar putea atinge o populație de 10 miliarde până în 2050, motiv pentru care unele companii și cercetători sunt concentrați pe dezvoltarea dispozitivelor care să permită tuturor acces la apă potabilă.

Spre exemplu, acest produs care folosește un filtru pe bază de gel. Dezvoltat de către oamenii de știință de la Universitatea Princeton, el funcționează cu energie solară și poate îndepărta bacterii, microplastice și chiar metale grele.

Un singur metru pătrat de gel poate produce în doar 10 minute aproximativ 3.8 litri de apă, o cantitate impresionantă, dacă luăm în calcul faptul că ea poate fi scalată și poate ajuta miliarde de oameni de pe glob să aibă acces la apă potabilă oricând.

Un alt exemplu este cel dat de către cercetătorii de la MIT și de la Jiao Tong University din Shanghai, care au dezvoltat un dispozitiv de desalinizare alimentat de soare care poate produce apă potabilă. Costul materialelor necesare pentru a face acest dispozitiv este de doar 4 dolari.

Și mașinile electrice sunt considerate tehnologii curate, în ciuda bateriilor pe litiu pe care acestea le folosesc, care își pun amprenta asupra mediului în unele zone ale planetei. Mașinile pe hidrogen sunt într-un stadiu încă incipient de dezvoltare, însă ar putea fi o alternativă mai viabilă la cele pe baterii. Totuși, vehiculele electrice au clar un avantaj în ce privește emisiile atunci când funcționează, pentru că ele nu contribuie la amprenta de carbon în mod direct.

Există cercetători care au dezvoltat modele electrice care pot purifica aerul în mers, un avantaj foarte mare pentru aerul curat pe care îl putem respira, mai ales în oraș. În plus, unii experți se concentrează pe reducerea amprentei de poluare pe care o au anvelopele și au dezvoltat dispozitive speciale care să capteze particulele mici care ne pun sănătatea în pericol.

Inovație tehnologii curate

Deoarece cererea pentru energie și pentru apă sunt în creștere, atât la nivel industrial, cât și personal, start-up-urile și oamenii de știință dezvoltă în permanență tehnologii curate care ar putea alimenta societățile viitorului.

Și agricultura poate beneficia foarte mult de pe urma tehnologiilor curate, deoarece este responsabilă cu hrănirea populației, însă ea are, totodată, o amprentă mare asupra mediului, mai ales în ce privește metanul.

Am descoperit recent faptul că deșeurile produse de animalele de la fermă pot fi folosite pentru alimentarea utilajelor agricole, iar tractoarele pe baterii și hidrogen își fac și ele apariția tot mai des în acest peisaj, deci viitorul verde al agriculturii ar putea să nu fie prea departe.

Și tu poți ajuta de acasă sectorul de tehnologii curate, investind în aparatură mai eficientă energetic, dar și dacă stingi luminile sau televizorul atunci când nu ai nevoie cu adevărat de ele. De asemenea, administrarea consumului de apă poate avea și ea implicări mari când vine vorba de eficiență acasă.

Nu îți subestima niciodată puterea pe care o ai ca și consumator, iar industriile vor continua să aducă produse noi și inovatoare pentru a ne permite să trăim într-un viitor verde și prietenos cu clima.