Potrivit Solar Daily, dispozitivul este rezultatul cercetării realizate de către oamenii de știință de la Universitatea Princeton, care au reușit să creeze un filtru de apă pe bază de gel cu energie solară, care poate îndepărta bacterii, microplastice și chiar metale grele.

Comparativ cu prima generație a acestui dispozitiv, lansată în 2021, acest model este îmbunătățit semnificativ și are o capacitate de filtrare de patru ori mai mare.

Un singur metru pătrat de gel poate produce în doar 10 minute aproximativ 3.8 litri de apă, o cantitate impresionantă, dacă luăm în calcul faptul că ea poate fi scalată și poate ajuta miliarde de oameni de pe glob să aibă acces la apă potabilă oricând.

Xiaohui Xu, primul autor al studiului și cercetător în cadrul Universității Princeton, a declarat că „primul nostru gel absorbant pe bază de energie solară deja avea performanțe foarte bune. Însă am vrut să continuăm dezvoltarea lui pentru a face dispozitivul mai rapid și mai eficient la filtrarea apei.”

Odată expus la temperaturi sub 33 de grade Celsius, dispozitivul poate capta apa dintr-o sursă, cum ar fi un lac. După ce temperatura trece de 33 de grade, apa colectată poate fi filtrată și eliberată.

Oamenii de știință care au dezvoltat acest dispozitiv susțin că îmbunătățirile de performanță se datorează schimbărilor structurale care facilitează transportul de lichide.

Nehemie Guillomaitre, co-autoare a studiului, a declarat că tratamentele aplicate device-ului îl ajută să reziste mai mult timp și ajută la performanța crescută.

Ea a declarat faptul că „proprietățile anti-degradare ajută acest aparat să reziste mai mult. Oamenii nu trebuie să își mai facă griji cu privire la acumularea de uleiuri și bacterii pe suprafața gelului, care ar putea să-i reducă eficiența.”

„Ideal, această tehnologie ar putea fi folosită în viitor de către oricine este îngrijorat cu privire la calitatea apei pe care o consumă, indiferent de locul în care trăiesc”, a adăugat Guillomaitre.