Două treimi din suprafața planetei sunt acoperite de apă, însă 97% din acea apă este sărată, iar cantitatea de sare este mult prea ridicată pentru a permite corpului uman să o proceseze, așadar, dacă bei apă sărată, setea nu-ți va fi potolită, chiar dimpotrivă, și vei ajunge să mori deshidratat. De aceea avem nevoie de apă care să aibă o concentrație de sare de sub 1%.

Adăugăm la acest lucru și faptul că pe Terra sunt regiuni în care apa potabilă nu se găsește - aproape 2/3 din populația planetei este afectată de lipsa apei potabile - și este clar că avem nevoie de dispozitive care să permită producerea de apă curată pentru consum.

Pentru ca apa potabilă să devină o resursă disponibilă și în comunitățile sărace și în care lipsesc și alte resurse, precum energia, cea mai bună soluție sunt desalinizatoarele alimentate de soare.

Există mai multe soluții de acest gen care sunt testate în prezent, însă esențial este faptul ca desalinizatoarele să fie făcute din materiale ieftine și durabile. Aici intervine dispozitivul realizat de MIT și de cercetătorii chinezi care folosește convecția naturală (a cărei forță motrice este gravitația) pentru a purifica apa.

Acest desalinizator ce poate fi alimentat de soare constă în mai multe straturi, sarea fiind adăugată ca prim strat. Un strat de vopsea neagră atrage căldura solară spre acel strat ducând la crearea de vapori de apă ce pot fi colectați.

Ultimul strat din device conține o cantitate și mai mare de apă sărată. Straturile dintre ele sunt create în așa fel încât pot păstra căldura în stratul superior în timp ce permit apei sărate cu o densitate foarte ridicată să coboare și să se amestece cu apa sărată cu o densitate normală prin convecție.

Momentan, oamenii de știință au testat dispozitivul vreme de o săptămână fără oprire, însă au nevoie de replicarea modelului la o scară mult mai largă pentru a afla care este durata sa de viață.

Partea bună este că, de exemplu, pentru realizarea unui dispozitiv cu o suprafață de colectare a apei de circa un metru pătrat, produsele necesare costă circa 4 dolari, iar cantitatea de apă produsă zilnic poate fi suficientă pentru o familie de 4 persoane.

Așa cum precizam, mai există soluții pentru producerea aperi potabile care sunt testate în prezent.

Una dintre ele vine tot de la o echipă de cercetători de la MIT. Aceștia au dezvoltat o unitate de desalinizare a apei din mări sau oceane care poate fi folosită pentru transformarea acesteia în apă potabilă. Pe lângă inovația acestui dispozitiv, un alt avantaj al său este faptul că are o greutate mai mică de 10 kilograme, fiind o unitate portabilă ce ar putea fi folosită în orice mediu și de către orice persoană.

În același timp, cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au dezvoltat o nouă membrană pentru desalinizare asemănătoare cu teflonul despre care susțin că ar fi mai rapidă în ce privește filtrarea apei și că ar necesita mai puțină presiune și energie comparativ cu metodele actuale.

Nu în ultimul rând, țări din jurul lumii, printre care Mauritania, Namibia, Arabia Saudită și Australia planifică proiecte de producție a hidrogen verde în zone aride, care ar folosi energia solară pentru a furniza energie electrică ieftină către localnici.