Potrivit informațiilor MIT News, dispozitivul, care arată ca o servietă, are nevoie de mai puțină energie pentru a putea fi operat decât, de exemplu, un încărcător de telefon. Totodată, poate fi încărcat de la un mic panou solar, și el portabil, iar la o simplă apăsare de buton poate transforma apa din orice zonă în apă potabilă care depășește chiar standardele de calitate ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Spre deosebire de alte unități de desalinizare, care folosesc filtre pentru a curăța apa, dispozitivul creat de cercetătorii MIT se folosește de electricitate pentru a înlătura particulele nocive din apa de băut. Iar odată eliminată nevoia pentru filtre, se ușurează și mentenanța acestui dispozitiv.

”Este culminarea unei călătorii de 10 ani pentru mine și echipa mea. Am lucrat ani de zile la rafinarea dispozitivului, ca să putem pune toate inovațiile într-o cutie de mici dimensiuni, ca să demonstrăm capacitatea de a produce apă potabilă”, a declarat Jongyoon Han, profesor de inginerie electrică, computer science și bioinginerie, membru al Research Laboratory of Electronics (RLE).

Unitățile de desalinizare care sunt disponibile în acest moment pe piață au nevoie, în mod tradițional, de pompe cu presiune ridicată care să împingă apa printr-o serie de filtre. Construcția acestora face imposibilă miniaturizarea acestor dispozitive, din păcate.

Dispozitivul la care a lucrat echipa de la MIT folosește o tehnică de polarizare electrolitică (ion concentration polarization -ICP). În loc să filtreze apa, ICP-ul aplică un câmp electric asupraa membranelor plasate deasupra și dedesubtul unui canal prin care trece apa. Membranele resping particulele încărcate pozitiv sau negativ – inclusiv moleculele de sare, bacteriile, virusurile – în timp ce apa trece prin acel canal. Particulele încărcate sunt trimise într-un al doilea șuvoi de apă.

Totuși, pentru că procedeul dee ICP nu elimină de fiecare dată toate sărurile, cercetătorii MIT au mai încorporat în dispozitiv un al doilea proces, denumit electrodializă, care poate înlătura restul de sare din apă.

Prototipul MIT poate genera 0,3 litri de apă potabilă pe oră și are nevoie de 20 de wați/litru pentru a scoate apă curată.