Potrivit Clean Tehnica, Zem ar putea reprezenta viitorul mașinilor electrice dacă mai multe companii vor decide să implementeze această idee ingenioasă, care ne permite să eliminăm carbonul din atmosferă atunci când conducem.

Întrucât transportul personal este responsabil pentru 60% din emisiile sectorului transportului în UE, acest proiect ar putea fi foarte important dacă ajunge pe piață.

Dacă o mașină este condusă pe o distanță de aproximativ 32.000 de kilometri într-un an, ea poate capta până la 2 kg de carbon, ceea ce înseamnă că zece astfel de mașini pot elimina aceeași cantitate de emisii ca un copac.

Poate nu sună impresionant, însă potrivit Asociației Europene a Producătorilor de Automobile, în anul 2020 erau în circulație circa 246 de milioane de mașini în Europa, astfel că potențialul este foarte mare.

Studenții care au dezvoltat acest filtru se află în procesul de brevetare a noii tehnologii, care utilizează captarea directă a carbonului.

Sursă foto: TU/ecomotive

Louise de Laat, managerul echipe, a declarat că „încă este în stadiul de concept, însă putem vedea deja că putem crește capacitatea filtrului în câțiva ani. Captarea carbonului este o premisă pentru compensarea emisiilor din timpul producției și al reciclării.”

În prezent, filtrul de purificare al mașinii se umple după 320 de kilometri, iar studenții speră ca șoferii să-l poată goli la stațiile de încărcare.

Mașina pune accent și pe sustenabilitate, întrucât șasiul este realizat cu ajutorul imprimării 3D, ceea ce nu lasă în urmă aproape niciun reziduu, iar studenții imprimă, de asemenea, plastice circulare ce pot fi mărunțite și reutilizate în cadrul altor proiecte.

Nikki Okkels, manager pentru relații externe la TU/ecomotive, a declarat că „vrem să oferim industriei o mostră, demonstrând ceea ce este posibil. Dacă 35 de studenți pot proiecta, dezvolta și construi un autovehicul aproape neutru din punct de vedere al emisiilor într-un an, atunci există oportunități și posibilități pentru industrie.”

„Facem apel către industrie să preia această provocare, iar noi suntem mai mult decât bucuroși să-i ajutăm. Nu am terminat nici noi stadiul de dezvoltare al proiectului și vrem să facem niște pași destul de mari în anii ce vor urma. Îi invităm pe producătorii auto să vină și să arunce o privire”, a completat Okkels.

O altă funcție interesantă a modelului Zem la care echipa lucrează este capabilitatea mașinii de a furniza curent electric către casă cu ajutorul panourilor solare integrate.

Asta înseamnă că, atunci când există o pană de curent, îți poți conecta mașina la casă, iar în zilele însorite, aceasta îți va furniza electricitate.

Sursă foto: TU/ecomotive