Potrivit Politico, o măsură pe care reprezentanții UE și oficialii statelor membre ar fi trebuit să o ia mai din timp ar fi fost achiziționarea flotelor de aeronave pentru stingerea incendiilor, întrucât Franța, Grecia, Spania și Portugalia se confruntă cu tot mai multe astfel de situații.

O altă problemă semnificativă cu care multe state se confruntă este cea legată de infrastructură, precum transportul, telecomunicațiile și energia, deoarece toate aceste sectoare au probleme de funcționalitate la temperaturi ce depășesc 40 de grade Celsius.

În vreme ce acest val canicular se va sfârși la un moment dat, cercetătorii ne sugerează că ar trebui să începem să ne pregătim pentru evenimente similare ce vor avea loc în viitor, pentru că ele vor fi tot mai frecvente.

Autoritățile trebuie să găsească soluții pe termen lung, întrucât aceste tipuri de fenomene meteo pot cauza probleme la nivel economic, dar și la nivel social.

Maarten van Aalst, director al centrului climatic al Crucii Roșii și membru al consiliului UE pentru consiliere în ce privește schimbările climatice, a declarat că „într-un fel, aceste sute de vieți pierdute pe timpul valurilor de caniculă sunt vieți irosite.”

Uniunea Europeană obligă statele membre să întocmească rapoarte cu privire la sumele de bani cheltuite pe „adaptarea climatică” și la măsurile pe care acestea le iau pentru a realiza acest lucru,

Politico sugerează că, 20 din cele 27 de state membre nu furnizează informații suficiente sau chiar nicio informație cu privire la planurile lor climatice.

Wouter Vanneuville, expert în adaptarea la schimbările climatice pentru Agenția Europeană de Mediu (EEA), a declarat că „pur și simplu nu au un plan.”

Datele furnizate de către Organizația Mondială a Sănătății arată că mai puțin de jumătate din cele 27 de state membre UE au un plan bine pus la punct pentru combaterea căldurii extreme și a efectelor acesteia asupra sănătății publice.

În plus, mai mult de jumătate dintre cele care au o strategie solidă nu dispun de fondurile necesare pentru a o implementa.

Martin Herrmann, doctor în München și președinte al Alianței Germane pentru Protecția Climatică și a Sănătății, a declarat că „discrepanța dintre nivelul pericolului și rata la care se iau măsuri este scandaloasă. Nu știm când ne va lovi următorul eveniment extrem și nu suntem pregătiți.”

Cum au fost afectate țările UE de valul de caniculă

Franța este una dintre țările care a luat măsuri pentru protejarea cetățenilor după valul de caniculă din 2003. Mai multe autorități municipale ale țării și-au înregistrat cei mai vulnerabili locuitori pentru ca aceștia să aibă acces mai rapid la sprijin sanitar în cazul unui val de caniculă.

Multe regiuni din Germania nu au un plan bine pus la punct când vine vorba despre evenimentele meteo extreme, în special incendiile spontane, întrucât în Renania de Nord-Westfalia au izbucnit 11 astfel de incendii în ultimele zile.

Pompierii nu au foarte multe opțiuni, deoarece trebuie să treacă printr-un proces complicat înainte de a putea acționa.

Liderii de brigadă trebuie să ceară elicoptere pentru stingerea incendiilor de la centrul local de comandă, care are nevoie de permisiune de la guvernul regional, care la rândul său trebuie să se consulte cu ministerul federal de interne, care verifică dacă există piloți disponibili.

Ulrich Cimolino, reprezentant al Asociației Germane a Pompierilor, a declarat că în cel mai bun caz, acest proces poate dura una sau două ore, însă unele state cer completarea unui formular, iar acest lucru încetinește procesul cu câteva ore, timp în care incendiul se împrăștie.

În Grecia, potrivit publicației Ekathimerini, autoritățile au avut nevoie de 26 de minute pentru a trimite 15 aeronave pentru stingerea incendiilor la incendiile din apropierea Atenei.

Valul de caniculă a cauzat probleme la nivelul infrastructurii și în Marea Britanie, unde reprezentanții Aeroportului Luton au fost nevoiți să suspende zborurile, după ce o pistă a fost afectată de căldura extremă. În același timp, multe din căile ferate din țară au fost suspendate din cauza acelorași probleme.

Autoritățile din Amsterdam au fost nevoite să pulverizeze apă peste poduri pentru a menține temperaturile la normal.

Centralele nucleare din Franța și Belgia au încetinit și chiar întrerupt producția de curent electric, din cauza lichidului de răcire care a atins temperaturi alarmant de mari.

Reprezentanții UE și cetățenii trebuie să ia măsuri, astfel încât să fie mai bine pregătiți pentru viitoarele valuri caniculare care ar putea lovi continentul, întrucât încălzirea globală devine o problemă tot mai presantă.

„Putem lua în râs faptul că o zi la plajă ar putea rezulta într-un eveniment periculos. Însă acestea sunt impacturile reale pe care le-am văzut în propriile țări”, a adăugat Maarten van Aalst.