Nu există un standard global de clasificare a industriilor poluante,iar cei de la ecojungle.net au recurs la următoarea metodologie pentru a stabili acest clasament al celor mai poluante industrii:

Valoarea riscului pe care deșeurile industriale îl reprezintă pentru cei aproximativ 8 miliarde de oameni din întreaga lume în prezent și riscul pe care îl reprezintă pentru generațiile viitoare.

Pentru a calcula cu exactitate gradul de pericol, ecojungle a evaluat fiecare dintre tipurile de poluare pentru a determina riscul pe care îl prezintă.

Poluarea aerului reprezintă cel mai mare pericol pentru viața umană. Potrivit OMS, poluarea aerului ar ucide probabil aproximativ 7 milioane de persoane în 2021. Potrivit unui alt studiu, poluarea aerului este responsabilă pentru numărul tot mai mare de decese COVID-19.

Există, de asemenea, dovezi că poluarea apei este responsabilă pentru multe decese în întreaga lume. OMS estimează că apa poluată cauzează aproximativ 500.000 de decese în fiecare an. Miliarde de tone de plastic aruncate în oceane duc, de asemenea, la moartea animalelor. Numărul de decese pe care le provoacă poluarea solului, a luminii și a zgomotului este relativ scăzut. De exemplu, expunerea pe termen lung la zgomot provoacă 12.000 de decese premature pe an.

Așadar, poluarea apei și a aerului sunt principalii factori care ne influențează lista.

Top 5 industrii poluante

1. Energie

Nu ar trebui să surprindă pe niciunul dintre noi faptul că industria energetică se află în fruntea acestei liste. Aceasta contribuie cu aproape 30% din gazele cu efect de seră.

Depindem de combustibil pentru a ne îndeplini sarcinile zilnice, cum ar fi încărcarea telefoanelor și zborurile pe distanțe lungi. Pentru a fabrica produse precum materialele plastice și medicamentele, avem nevoie, de asemenea, de petrol și cărbune.

Acordul final al Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021, care a avut loc la SEC Center din Glasgow, menționează în mod explicit cărbunele ca fiind cel mai important contribuitor la schimbările climatice.

Cele 197 de țări participante au convenit să "reducă treptat" utilizarea energiei pe bază de cărbune. Peste 140 de țări au convenit să ajungă la un nivel net-zero al emisiilor.

Creșterea populației a contribuit la creșterea cererii de petrol în întreaga lume. În 2006, consumam 85 de milioane de barili pe zi. Până în 2019, consumul de țiței a ajuns la 1000,3 milioane de barili pe zi. În 2020, cu toate acestea, a scăzut ușor din cauza pandemiei COVID-19.

Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Energie prevede că industria ar putea recupera aproximativ 60% din cererea de petrol pierdută în 2020 și 2021. Aceasta se așteaptă ca consumul mondial să crească cu cel puțin 5,4 milioane de barili pe zi. Astfel, consumul mediu zilnic ar trebui să se apropie de 100 de milioane de barili în acest an.

Pentru a reduce riscul ar trebui:

  • Să utilizăm energie regenerabilă
  • Să căutăm opțiuni de energie durabilă

2. Transport

Transporturile contribuie cu peste 20% la emisiile de carbon. Acesta este împărțit în două părți:

transportul comercial de marfă: 40%.

Călătorii de pasageri: 60%.

În prezent, mulți oameni dețin mașini, iar vehiculele de pasageri emit în medie 4,6 tone de CO2 pe an. Acest lucru face ca deplasările să reprezinte o amenințare semnificativă pentru mediu.

Iată ce putem face pentru a minimiza impactul transportului asupra mediului:

  • Limitarea călătoriilor internaționale
  • Utilizarea mijloacelor de transport alternative, acolo unde este posibil
  • Utilizarea transportului public

3. Agricultură

Ne bazăm în principal pe agricultură pentru hrană. Din cauza creșterii constante a populației mondiale, cererea de carne și produse lactate este în continuă creștere.

Realitatea nefericită este că agricultura contribuie la o proporție cuprinsă între 13 și 18% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Emisiile agricole sunt în principal oxid de azot și metan. Aceste gaze provin, în principal, de la vaci.

O altă problemă care contribuie la poluarea globală este defrișarea și arderea terenurilor pentru agricultură. Oamenii se angajează în defrișări pentru a găsi terenuri fertile. În acest proces, ei reduc acoperirea solului necesară pentru susținerea ciclului natural al carbonului. Ca urmare, avem mai mult carbon în atmosferă decât este necesar. Peste 100 de țări s-au angajat să inverseze defrișările până în 2030. SUA și China s-au angajat să colaboreze pentru a reduce emisiile de metan și pentru a conserva pădurile.

Ce putem face:

  • Să reducem consumul de carne
  • Să oprim defrișările

4. Industria modei

Industria modei angajează direct și indirect milioane de oameni în întreaga lume, dar amenință existența umană. Dacă adăugați emisiile sale de dioxid de carbon la masa de deșeuri de haine pe care oamenii le aruncă, veți înțelege de ce această industrie se află în această listă.

Luați în considerare faptul că industria modei produce în prezent 10% din emisiile globale de carbon. Problema este că majoritatea materialelor de calitate scăzută sunt adesea fabricate de țări care se bazează excesiv pe cărbune și gaze și că multe haine ajung la gunoi prea repede, înainte ca acestea să nu mai fie bune de purtat.

Putem face următoarele pentru a preveni această tendință:

  • Achiziția mai rară a articolelor de îmbrăcăminte
  • Achiziția unor haine de înaltă calitate, ce rezistă în timp
    Cumpărarea hainelor second hand

5. Vânzarea cu amănuntul a alimentelor

Populația noastră în continuă creștere a provocat un decalaj considerabil între oferta și cererea de alimente. În mod ironic, risipim câteva tone de alimente în fiecare zi. De exemplu, în Regatul Unit, oamenii risipesc anual până la 1,9 milioane de tone de alimente.

În întreaga lume, comercianții cu amănuntul de produse alimentare irosesc zilnic o mulțime de ambalaje. Acest lucru sporește poluarea cu plastic, una dintre principalele cauze ale morții a mii de mamifere marine. Vacile, speciile de balene, delfini și marsuini sunt câteva dintre animalele care consumă plastic și mor după o perioadă scurtă de timp.

Așadar, ar trebui să facem următoarele pentru a reduce acest risc:

  • Să nu mai folosim ambalaje din plastic
  • Să folosim pungi reutilizabile
  • Să facem cumpărături din supermarketuri unde se pune accent pe sustenabilitate

Ne bazăm pe industriile de mai sus pentru hrană, îmbrăcăminte, adăpost și multe altele. Cu toate acestea, ar trebui să ne concentrăm pe obținerea acestor lucruri esențiale fără a pune în pericol viitorul omenirii. Pentru a atinge acest obiectiv, ar trebui să concepem cele mai bune soluții ecologice și să punem în aplicare sugestiile din articol.