Cei de la StartUS Insights au dezvăluit care sunt cele mai importante opt tendințe în domeniul tehologiilor ecologice și au evidențiat startup-uri care fac lucruri interesante în această direcție. Pentru această cercetare privind cele mai importante tendințe și startup-uri din domeniul Cleantech, StartUS Insights a analizat un eșantion de 8519 startup-uri și scaleup-uri la nivel global.

  1. Energia regenerabilă

La ratele actuale de epuizare a combustibililor fosili, există o nevoie urgentă de surse alternative de energie care să dureze mai mult timp, fără a provoca daune suplimentare mediului. Sursele de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană, geotermală și a valurilor, sunt cele mai populare alternative. Diferite industrii utilizează combustibili regenerabili pentru a-și face operațiunile mai curate și mai durabile. În plus, startup-urile sunt promotorii inovațiilor durabile care utilizează energia regenerabilă pentru a optimiza operațiunile de mare amploare cu emisii ridicate de carbon.

Startup-ul spaniol Solum dezvoltă pavaje solare pentru încărcarea vehiculelor de micromobilitate. Pavimentele solare ale startup-ului dispun de celule fotovoltaice (PV) de mare energie care generează energie pentru încărcarea vehiculelor. Soluțiile startup-ului pot fi instalate în birouri, clădiri de învățământ, spații publice și centre comerciale.

  1. Construcții cu emisii reduse de carbon

Industria construcțiilor este cunoscută pentru eliberarea de poluanți nocivi în mediul înconjurător. Cu toate acestea, sectorul construcțiilor face tranziția către practici mai durabile și circulare. Construcțiile cu emisii reduse de dioxid de carbon se referă la un proces de construcție mai puțin dăunător prin introducerea unor elemente precum pereții vegetali sau exterioarele care facilitează răcirea. De asemenea, startup-urile încorporează materiale mai puțin poluante în locuințe și spații publice pentru a limita consumul de energie fără a face compromisuri în ceea ce privește parametrii de calitate. În plus, acestea dezvoltă alternative precum betonul pe bază de cânepă, podelele din bambus și izolația ecologică pentru a reduce dependența de materiale poluante.

Startup-ul Glavel oferă o alternativă durabilă pentru pietriș folosind sticlă reciclată. Produsul fondatorilor, Foam Glass Gravel prezintă proprietățile fizice ale sticlei într-un agregat ușor și rezistent la putrefacție, apă și foc, cu atribute de izolare termică. Cu o rezistență la compresiune de 116 psi și o izolație termică de R1,7 pe centimetru compactat, Foam Glass Gravel își găsește aplicații în acoperișurile verzi și în izolare.

  1. Mobilitate alternativă

Sectorul mobilității face salturi mari în domeniul tehnologiilor nepoluante, cu dezvoltări precum vehiculele electrice (EV). Tipurile de vehicule electrice includ vehicule cu baterii, vehicule hibride, tehnologie hyperloop și vehicule hibride plug-in, printre altele. În plus, startup-urile testează diferite combinații de combustibili sustenabili pentru a înlocui complet combustibilii convenționali pentru automobile. Un exemplu de combustibil alternativ tradițional este hidrogenul verde derivat prin scindarea apei în hidrogen și oxigen, care este alimentat exclusiv din surse cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia solară și eoliană.

Startup-ul estonian DUCKT dezvoltă stații de încărcare și andocare pentru micromobilitate. Adaptoarele modulare plug & play ale startup-ului și încărcătoarele pentru Internetul lucrurilor (IoT) utilizează materiale durabile în designul lor. Acestea sunt complet automatizate și sunt compatibile cu toate vehiculele electrice de micromobilitate obișnuite, cum ar fi bicicletele și scuterele.

  1. Captarea, utilizarea și stocarea carbonului

Captarea, utilizarea și stocarea carbonului este procesul de captare a emisiilor de carbon, inversând astfel impactul negativ al acestora, pentru stocarea sau valorificarea carbonului captat. Aceste tehnici asigură eliminarea curată a dioxidului de carbon (CO2) industrial care, altfel, ar fi poluat mediul înconjurător. Printre inovațiile din acest domeniu se numără fotosinteza artificială cu ajutorul frunzelor biosolare și soluțiile bazate pe fitoplancton care imită procesul chimic al fotosintezei.

Startup-ul ZoraMat dezvoltă zoralit sau CALF20, un burete molecular. Acesta absoarbe poluanții, cum ar fi CO2 din fluxurile de gaze și apoi eliberează gazul capturat prin aplicarea de căldură sau vid. Mai mult, caracteristica cheie a acestui produs este capacitatea sa de a capta carbonul în prezența vaporilor de apă, îmbunătățind eficiența separării gazelor țintă și minimizând în același timp emisiile de GES.

  1. Gestionarea circulară a deșeurilor

Gestionarea sigură și durabilă a deșeurilor reduce impactul asupra mediului. Deși gestionarea deșeurilor este un concept vechi, startup-urile inovează fie pentru a elimina gunoiul cât mai eficient, fie pentru a-l recicla în materiale utile pentru a îmbunătăți ciclul de viață al produsului. Soluțiile de transformare a deșeurilor în energie încorporează procese precum digestia anaerobă, piroliza, incinerarea și gazificarea pentru a transforma deșeurile în combustibil. Alte tendințe includ metode de tratare a apelor uzate, cum ar fi reciclarea apelor gri, colectarea apei de ploaie și sistemele de electrocoagulare. Reciclarea chimică și refabricarea sunt alte tendințe circulare în gestionarea deșeurilor.

Startup-ul israelian Zohar CleanTech dezvoltă ZoharX, o instalație completă de eliminare a deșeurilor care tratează gunoiul rezidențial nesegregat. Soluția la fața locului utilizează gazificarea termică pentru a transforma deșeurile în energie. Aceasta lasă în urmă un produs secundar, zgura, care își găsește aplicații în construcțiile durabile.

  1. Materiale ecologice

Startup-urile din toate industriile înlocuiesc materialele pe bază de fosile cu alternative verzi. Aceste materiale provin din surse organice, inclusiv din deșeuri alimentare și agricole, fără a produce subproduse toxice. Bioplasticele și biofibrele sunt cele mai frecvent utilizate materiale verzi și reduc cantitatea de deșeuri provenite din materiale plastice și textile de unică folosință.

Arbiom este un start-up american din domeniul tehnologiilor ecologice care dezvoltă alternative proteice pentru hrana animalelor. Produsul pe bază de drojdie al startup-ului, Arbiom SylPro, oferă un profil echilibrat de aminoacizi într-un ingredient furajer foarte digerabil și bogat în proteine. În plus, valoarea sa nutritivă este echivalentă cu cea a proteinelor din soia și zer, fără emisii ridicate de GES și fără utilizarea de resurse. Fiind o sursă regenerabilă și naturală de proteine, este o alternativă eficientă pentru crescătorii de animale din regiunile cu deficit de proteine.

7. Gestionarea consumului de energie

Una dintre principalele preocupări pe care le abordează cleantech este gestionarea și optimizarea consumului de energie pentru a reduce risipa de energie. De exemplu, centrele de date au un consum ridicat de energie, dar inovațiile în materie de infrastructură reduc cererea de energie a acestora. Răcirea cu lichid și centrele de date modulare sunt câteva soluții în această privință.

Startup-ul Sirius Energy din Emiratele Arabe Unite dezvoltă un dispozitiv powerbox care se integrează cu sistemele existente pentru a colecta date despre consumul de energie. Astfel, Sirius dă posibilitatea managerilor de energie, șefilor de instalații și echipelor tehnice să își automatizeze rapoartele și să obțină eficiență energetică, economisind timp și costuri.

  1. Automatizare durabilă

Automatizarea accelerează sarcinile manuale în diferite sectoare, cum ar fi producția, agricultura și transporturile. În plus, automatizarea este foarte eficientă în orientarea industriilor către sustenabilitate. O aplicație importantă a automatizării este reprezentată de sistemele de monitorizare a clădirilor care permit soluții autonome, cum ar fi termostatele inteligente, pentru a controla aparatele. O altă inovație interesantă este banda electrică inteligentă, care împiedică aparatele să intre în modul standby și, în schimb, le oprește până când este nevoie de ele din nou, ceea ce reduce foarte mult energia irosită de gadgeturi atunci când nu sunt folosite.

Startup-ul indian Haber dezvoltă un instrument bazat pe inteligență artificială pentru a crește productivitatea activelor. Software-ul bazat pe cloud al Haber, eLIXA, colectează date cu ajutorul senzorilor implantați în mașinile din fabrică. Apoi, acesta analizează datele pentru a controla parametrii operaționali, mecanici și chimici ai instalațiilor. Acești parametri în timp real reacționează la stresul existent al sistemului și le permit operatorilor fabricii să prevadă în mod proactiv stresul viitor pentru a asigura performanța optimă a activelor, ceea ce duce la maximizarea producției și la economisirea materiilor prime.