Festivalul Consolid8 are loc pe 23-24 septembrie la Brașov. Dacă vrei să fii parte din discuțiile despre viitorul sustenabil, dar să te întâlnești și cu echipa Green Start-Up, poți rezerva un loc aici.


Înaintea evenimentului Consolid8 Festival am stat de vorbă cu Andreea Iager Tako, fondator al Centrului Cultural PLAI.

Andreea Iager-Tako este pasionată să descopere oameni, idei, proiecte și să le conecteze toate în modele care schimbă comunități, dezvoltând soluții de impact. Expusă producțiilor artistice dar și călătoriilor încă de la o vârstă fragedă, și-a dezvoltat singură metode de a se bucură de diversitate, în toate formele ei, ramânând acasă (Timișoara).

A studiat psihologia și dezvoltarea durabilă, este co-fondator pentru Festivalul PLAI și susține producțiile PLAI, co-fondator AMBASADA și, cel mai recent, co-fondator FABER - alături de Cristina și Val Mureșan, Adrian Erimescu și echipa FOR.

În perioada pandemiei a fondat și o întreprindere socială - ONE.shirt - un demers de slow fashion care vorbește despre incluziune socială și atrage atenția asupra poluării industriei textile și risipei vestimentare.

Pe 23 septembrie, începând cu ora 16:50, ne vedem la Brașov în cadrul Consolid8 Festival într-un panel în care vom povești despre startup-urile verzi din România care construiesc soluții și produse pentru un viitor durabil.

Alături de noi vor fi Alexandra Voinea, cofondator MOTUM, Florin Irimescu, fondator Bluana Foods, Andreea Iager-Tako, fondator OneShirt și Roxana Damaschin-Țecu, fondator Oilright.

Evenimentul va avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov și poți să-ți rezervi locul aici.

O acțiune pe care o putem face oricare dintre noi pentru a fi mai sustenabili

”Fiecare dintre noi poate începe prin a pune sub semnul întrebării sau folosi un filtru al impactului acțiunile pe care le facem. Eu mereu mă gândesc la bunicii mei; felul în care aveau grijă de resursele puține, cum apă de la spălatul vaselor mergea în grădină, cum gunoiul era mereu separat pentru că atunci (deși nu se numea compost) tot ce era natural mergea că îngrășământ, cum bunicul meu ne dădea ceară de albine în loc de gumă de mestecat, cum bunica folosea textile uzate pentru tot felul de accesorii care erau necesare prin casă... multe din aceste măsuri nu veneau din lipse, ci din grijă pentru resurse. Ne-am depărtat foarte ușor de ele din comoditate, dar ele sunt - totuși - atât de la îndemână. Sunt convinsă că mulți dintre noi încă avem astfel de modele în minte, dar generațiile tinere nu le vor avea dacă noi nu alegem să le practicăm. Să ne punem întrebări legat de 'de ce facem așa?' e primul pas. De cele mai multe ori, răspunsurile corect sunt acolo, în natural, firesc și grijă.”

Ce pot face companiile pentru a fi sustenabile

”Operațiunile companiilor sunt complexe... pe cât sunt de mari, pe atât de complicată harta logistică și uneori pare că e imposibil că ele să fie sau devină sustenabile. Nu e nimic diferit cu o organizație din domeniul cultural sau orice altă operațiune, până la urmă. Ceea ce ne întrebăm și noi, din perspectiva organizației noastre mici, este ce putem face bine. Dese ori ne consultăm cu experți în sustenabilitate și răspunsul e mereu același: nu trebuie să începi cu toate elementele; începe cu ce poți face cu adevărat bine din punct de vedere al sustenabilității. În felul acesta poți transferă această expertiză și altora și, la rândul tău, poți învață de la alții. Sustenabilitatea nu este un obiectiv în sine, ci este o măsură a lucrurilor pe care le facem care trebuie să existe mereu, de acum înainte și nu are un punct terminus. Urgență este atât de mare iar noi atât de blocați încă în modurile clasice în care facem lucrurile încât e necesar să ne coalizăm că și comunitate complexă și reunită și să lucrăm împreună indiferent de industrie și domeniu de activitate.”

Cum crezi că va arăta lumea în 2030

”Cu siguranță diferită de ceea ce trăim astăzi. Nu știu încă în ce direcție. Sunt foarte optimistă, din fire. În ultimii ani acest lucru e pus mereu la încercare dar, din prisma activității, sunt mereu încurajată și de generațiile tinere cu care lucrăm la PLAI, parteneri internaționali și colaborările complexe cu companii din diferite domenii sau administrație. Sper din tot sufletul să fim 'împreună' în 2030, exersând împreună etică socială și cea de mediu în felul în care ne preocupăm de calitatea vieții pentru toate ființele vii și resursele acestui pământ.”

Sub denumirea Green Vision - Impactful Solutions, a doua ediție a consolid8 Festival va avea loc la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Brașov în perioada 22-24 septembrie 2023.

consolid8 Festival aduce conceptele sustenabile mai aproape de oameni și afaceri, facilitează accesul la educație, informare și soluții verzi, fapt pentru care biletele la eveniment vor fi gratuite în limita locurilor disponibile.

Seria de discuții "Talks" include și alte personalități din mediul antreprenorial și de business din România, care vor aborda subiecte de interes major precum energii regenerabile, eficiență energetică, gestionarea resurselor naturale, soluții pentru construcții durabile, antreprenoriat și know-how în lumea business-urilor verzi, inovare socială și surse de finanțare în tranziția digitală. Aceste discuții vor aduce în prim-plan modalități concrete de promovare a unui oraș sustenabil și vor contribui la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Brașov și România.