Ce este hidrogenul

În primul rând, să înțelegem ce reprezintă hidrogenul. Hidrogenul este un gaz incolor, inodor și insipid, nu este toxic, dar este foarte inflamabil. Este o alternativă mai curată la metan, care contribuie foarte mult la încălzirea planetei pe termen scurt. Hidrogenul este una dintre cele mai abundente elemente din universul cunoscut, reprezentând circa trei sferturi din masa lui.

Potrivit experților NASA, hidrogenul compune circa 92% din Soare, care ne oferă o altă resursă vitală pentru viitorul verde al umanității, lumina solară, care este convertită de panourile solare în electricitate.

Hidrogenul există și în formă lichidă, însă nu este descoperit astfel în mod natural. Pentru ca hidrogenul să se lichefieze, el trebuie comprimat și răcit la temperaturi de aproximativ -250 de grade Celsius.

Hidrogenul se găsește pe Pământ sub diferite forme și ființe, chiar și noi avem în compoziție hidrogen, însă apa este una dintre cele mai abundente resurse de hidrogen și tot de acolo provine și cea mai curată formă de hidrogen.

Cum este produs și care sunt culorile hidrogenului

Pe planeta noastră, hidrogenul nu este foarte comun sub formă gazoasă, astfel că trebuie să îl producem cu ajutorul diferitelor procese chimice și industriale, pentru că nu îl putem capta direct din atmosferă, așa cum putem face cu dioxidul de carbon.

Hidrogenul este produs prin mai multe procese, însă numai una este considerată de experți ca fiind „verde”. Informațiile Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă sugerează că, la finalul lui 2021, aproape 47% din hidrogenul industrial a fost obținut prin arderea gazului natural, combustibilul pe care acesta încearcă să îl înlocuiască, 27% a provenit de la cărbuni, 22% de la petrol ca produs secundar și doar 4% din electroliză. Asta în ciuda faptului că doar ultima variantă este considerată ca fiind benefică pentru planetă și dezirabilă, însă cu ajutorul capacității suplimentare de energie solară și eoliană, acest număr poate crește în anii următori.

În ce privește procesul de producție, aici intervin „culorile” hidrogenului. Hidrogenul gri, de exemplu, este etichetat astfel deoarece este produs cu ajutorul gazului natural sau al cărbunilor și este cea mai puțin dorită formă de hidrogen. Pentru a produce hidrogenul gri, sunt eliberate în atmosferă emisii de carbon.

Hidrogenul albastru este produs în același mod ca și cel gri, doar că de data aceasta, emisiile rezultate sunt captate înainte de a ajunge în atmosferă, astfel că nu este un proces poluant. Asta face acest proces să fie mai prietenos cu natura, dar tot nu e ideal, deoarece trebuie să captăm emisiile de carbon care altfel ar ajunge în atmosferă.

Hidrogenul verde este a treia cea mai comună „culoare” a gazului și este cea pe care autoritățile și-o doresc cel mai mult, pentru că implică producerea hidrogenului cu ajutorul electrolizei, care nu eliberează emisii de carbon. Totuși, pentru ca hidrogenul verde să fie considerat cu adevărat net-zero, electricitatea utilizată pentru electroliză trebuie să provină de la surse regenerabile, cum ar fi energia solară sau cea eoliană.

Mai sunt și alte culori care pot fi atribuite producției de hidrogen, însă acestea sunt mai puțin comune, deși una ar putea deveni mai populară, dacă Franța va începe să o producă. Astfel, există hidrogen negru, produs din huilă, hidrogen maro, produs din lignit și hidrogen roșu, produs cu ajutorul biomasei.

În ce privește Franța, una dintre puterile nucleare ale lumii, aceasta ar putea produce ceea ce experții numesc hidrogenul roz. Acesta ar urma să fie produs cu ajutorul electrolizei, iar energia necesară va fi produsă de centralele nucleare. Anumiți cercetători consideră energia nucleară poate fi considerată verde, asta dacă deșeurile radioactive sunt administrate corespunzător.

Fuziunea nucleară este aproape de a deveni realitate, iar aceasta este considerată de mai muți experți ca fiind „sustenabilă”, deoarece tehnic vorbind, acest tip de centrale nu produc deșeuri radioactive și prezintă un risc mai mic de accident nuclear.

De asemenea, dacă energia utilizată pentru electroliză provine de la surse regenerabile și din combustibili fosili, atunci hidrogenul rezultat are „culoarea” galbenă.

Recent, Franța a descoperit un nou depozit de hidrogen alb, aceasta fiind variația de hidorgen vare se formează în mod natural în subteran. Ca urmare a descoperirii făcute de cercetătorii francezi, oamenii de știință elvețieni au făcut propriile căutări pentru a descsoperi rezerve de hidrogen. De asemenea, Spania ar putea începe extragerea hidrogenului alb din nordul țării începând cu anul 2024.

Hidrogenul alb a fost descoperit accidental pentru prima dată acum mai bine de un deceniu în Mali, iar în urma excavațiilor de la vremea respectivă, mai multe companii și startup-uri au început să dezvolte tehnologiile care ne-ar putea ajuta să extragem și să întrebuințăm aceste rezerve generoase de gaz.

De ce avem nevoie de hidrogen pentru viitorul energiei curate

Hidrogenul este combustibilul pe care l-am putea folosi pentru mai multe întrebuințări pentru care deja folosim gazul natural, cum ar fi încălzirea caselor și a birourilor, dar fără poluarea atmosferei cu emisii dăunătoare. El poate fi folosit și în industria auto, pe lângă baterii, pentru a aduce vehicule nepoluante pe pământ, în aer sau chiar pe mări și oceane.

Hidrogenul este unul din combustibilii care ne poate ajuta să decarbonizăm o bună parte din activitățile noastre, dacă vom reuși să producem suficient și dacă vom putea face acest lucru în mod sustenabil.