Potrivit Energy Daily, cercetătorii care au realizat studiile susțin că au folosit cel mai mare laser disponibil pe Pământ pentru a crea reacția de fuziune, care este similară cu cea care ne alimentează Soarele.

În plus, procesul a generat mai multă energie decât a consumat, un alt obiectiv care a putut fi realizat după mai multe decenii de cercetare și dezvoltare.

Un reprezentant al Departamentului de Energie al SUA a declarat că evenimentul marchează o „realizare științifică care va permite și alte progrese în ce privește apărarea națională și chiar viitorul energiei curate.”

Și Marea Britanie urmărește dezvoltarea unui proiect ambițios care ar putea avea loc în spațiu.

Oficialii țării își propun să construiască prima baterie în afara planetei, care va fi bazată pe Americiu, un produs care eliberează căldură pe măsură ce radioactivitatea sa se descompune.

Avantajul acestor sisteme de alimentare este acela că ele nu necesită mentenanță mai mulți ani după ce sunt instalate și pot fi utilizate în operațiuni spațiale, chiar și la călătoriile în spațiu pe distanțe lungi.

Deși fuziunea nucleară este o sursă de energie cu potențial foarte ridicat, mai este nevoie de cercetare pentru a o putea întrebuința la nivel comercial.

Kim Budil, directorul LLNL, a declarat că „trebuie să depășim multe obstacole, nu doar din punct de vedere științific, ci și tehnologic.”

„După câteva decenii de cercetare a tehnologiilor ce stau la baza acestui proces, am putea începe să construim o centrală nucleară”, a adăugat aceasta.

Centralele nucleare pe care le folosim în prezent pe Pământ folosesc tehnologia de fisiune nucleară, care implică separarea nucleului unui atom pentru a genera energie.

Centralele nucleare din viitor vor folosi o tehnologie total opusă, anume combinarea a doi atomi ușori de hidrogen pentru a obține un atom mai greu de heliu, proces care generează o cantitate mare de energie.

Unul dintre avantajele fisiunii și fuziunii nucleare este acela că ele sunt surse curate de energie. Cu toate acestea, tehnologia fuziunii nucleare implică generarea unei cantități mai mici de deșeuri radioactive, iar în plus, riscul unui dezastru nuclear este inexistent.

Franța, care este una dintre cele mai dezvoltate state din lume în ce privește energia nucleară, își construiește propriile centrale pe bază de fuziune nucleară, anume JET și ITER.

Nicholas Hawker, CEO al First Light Fusion, a declarat că „fuziunea este, într-un fel, cea mai bună alternativă la schimbările climatice.”