Potrivit Financial Times, inginerii Uniunii Sovietice au fost printre primii care au experimentat cu fuziunea nucleară în anii '50, iar dispozitivul inventat de aceștia putea elibera cantități importante de energie.

Acest lucru a fost posibil datorită plasmei de la doi izotopi de hidrogen care erau ținuți de un magnet, iar odată ce aceștia atingeau temperaturi extreme, puteau elibera cantități impresionante de energie.

Chris Kelsall, CEO-ul Tokmak Energy, a declarat că „nu are rost să dezvoltăm această tehnologie în 2048, pentru că va fi prea târziu.”

„Suntem foarte concentrați pe publicarea primelor demonstrații cu această tehnologie și să aducem energie în rețeaua publică până în 2035.”

Bill Gates, Tiger Global Management și Chevron sunt câțiva dintre investitorii care au ajutat industria tehnologiei de fuziune nucleară din SUA și UK să obțină finanțări totale de aproape 4.9 miliarde de euro.

Franța ar putea fi una dintre țările care va avea centrale producătoare de energie cu ajutorul fuziunii nucleare, întrucât două proiecte de 20 de miliarde de euro sunt deja în construcție.

JET și ITER sunt cele două centrale care ar putea juca un rol esențial în dezvoltarea acestei tehnologii a viitorului.

Nicholas Hawker, CEO la First Light Fusion a declarat că „fuziunea este, într-un fel, ultima soluție la schimbările climatice.”

Una dintre posibilele utilizări ale energiei obținute din fuziunea nucleară este legată de tehnologiile de captare directă a carbonului, pentru că acestea sunt procese ce necesită cantități foarte mari de energie pe care această sursă le poate produce.