Există mai multe variații sau culori ale hidrogenului, cum ar fi cel verde, albastru, gri sau chiar roz. Am scris despre toate acestea într-un material pe larg.

Conform Euronews.green, există un nou tip de hidrogen care primește tot mai multă atenție din partea cercetătorilor, numit hidrogen alb. Acesta se află chiar sub picioarele noastre și a fost descoperit recent în Franța, iar cercetătorii sunt de părere că este un tip de hidrogen accesibil și regenerabil în mod natural.

După descoperirea ce a avut loc în Franța, Elveția a început să facă propriile căutări pentru hidrogen alb și a găsit un astfel de depozit în cantonul Graubünden.

Hidrogenul este unul dintre cele mai prezente elemente chimice de pe glob și este prezent în mod natural în apă sau plante.

Totuși, în trecut se credea că hidrogenul în formă pură nu există în depozite mari pe planeta noastră. Realitatea a arătat însă în anul 2012 că astfel de depozite există pe glob, primul fiind descoperit în Mali în mod accidental. De atunci, cercetătorii au început să experimenteze cu extragerea acestui gaz, care se poate regenera rapid și continuu, comparativ cu combustibilii fosili, care au nevoie de milioane de ani pentru a se forma.

Dr. Michael Webber, profesor în resurse energetice la Universitatea din Austin, Texas, a declarat că „Pământul are mai multe locații unde condițiile naturale pentru formarea hidrogenului sunt întrunite, gaz care poate fi extras ulterior pentru a fi utilizat.”

Totuși, în prezent nu se cunoaște dacă resursele respective pot fi extrase folosind procese industriale, însă mai multe companii și startup-uri lucrează pentru a găsi soluții în acest sens.

„Vestea bună este că, lăsând subteranul să lucreze pentru noi, sursa de hidrogen ar putea fi mult mai curată decât metodele actuale, chiar și decât electroliza”, adaugă Webber.

În luna mai a acestui an, un depozit important de 46 de milioane de tone de hidrogen a fost descoperit în regiunea Lorena din Franța. Potrivit experților de la Centrul Francez de Cercetare Științifică (CNRS), depozitul estimat ar putea conține jumătate din producția anuală de hidrogen a planetei.

Un alt depozit de hidrogen de peste un milion de tone a fost descoperit recent în Spania, iar extragerea lui ar putea începe din 2024.

Deși hidrogenul verde este în prezent cea mai dorită formă de hidrogen, producția unui kilogram costă 5 euro, în vreme ce extragerea unui kilogram de hidrogen alb costă 0.5 euro.

Dr. Webber adaugă că „așa cum este valabil cu alte surse de hidrogen, hidrogenul natural trebuie manevrat cu grijă pentru a evita accidentele și scurgerile.”

Hidrogenul este un gaz destul de dificil de manevrat, depozitat și transportat, fiind mult mai exploziv decât gazul natural, motiv pentru care trebuie să fim atenți la tehnologiile pe care le dezvoltăm pentru întrebuințarea lui corectă.