Conform Fortune, Bill Gates a subliniat faptul că „îndepărtarea carbonului nu reprezintă o scuză pentru a continua pomparea emisiilor în atmosferă sau pentru a ne încetini tranziția către o economie cu energie curată - trebuie să inovăm în continuare cât de repede putem. Însă devine evident faptul că îndepărtarea carbonului este o unealtă nelipsită din trusa tehnică.”

Pe măsură ce plantele și copacii cresc, acestea captează emisii de carbon, pe care le stochează în structurile lor, însă după ce mor, aceste emisii se întorc în atmosferă, ca urmare a descompunerii. Pentru a preveni acest lucru, Graphyte Carbon Removal preia deșeurile de biomasă, cum ar fi copacii căzuți, le sterilizează pentru a opri descompunerea și le comprimă în cărămizi de carbon, care sunt stocate în subteran.

Graphyte plănuiește să cumpere deșeuri din biomasă de la furnizori locali pentru a preveni eliberarea emisiilor, iar emisiile captate pot fi convertite în credite, care vor fi vândute către clienții corporativi. Microsoft și Shopify sunt doi dintre clienții care posibili care au promis să sprijine inițiativele de îndepărtare a carbonului ce pot ajuta planeta să scape de excesul de emisii.

Oficialii Graphyte au adăugat că tehnologia pentru captarea emisiilor oferită de companie are un cost de 100 de dolari per tonă, mult mai competitiv decât soluțiile pentru captarea directă a emisiilor. Unul dintre motive este acela că și consumul energetic pe care îl necesită procesele de construcție a „cărămizilor de carbon” este de o zecime față de soluțiile DAC, iar blocurile de carbon pot rezista în subteran până la 1.000 de ani.

Graphyte ridică în prezent prima sa unitate de producție în Pine Bluff, Arkansasss, care va fi poziționată în apropierea unor mori de orez și de lemn, două dintre principalele surse de biomasă ale companiei care vor fi folosite pentru construirea cărămizilor de carbon.

Primele blocuri de carbon ar putea fi produse până în ianuarie, 2024, iar compania plănuiește să capteze 5.000 de tone de emisii de CO2 până la finalul acestui an, urmând ca până în iulie, 2024, să fie captate 50.000 de tone.