Interesting Engineering scrie că, potrivit oficialilor CityU, materialul a demonstrat „performanțe optice înalte pentru răcire fără a fi nevoie de energie electrică sau de agent termic.”
În plus, structura poate fi fabricată destul de ușor, conform acestora, utilizând elemente anorganice comune, cum ar fi alumina.
Profesorul Edwin Tso Chi-yan a explicat că „materialul ceramic pentru răcire este realizat din alumină, care oferă rezistența la degradarea provocată de razele ultraviolete, o provocare pentru materialele PRC din prezent. De asemenea, acest material inovator oferă o rezistență deosebită la temperaturi care depășesc 1.000 de grade Celsius, dincolo de capabilitățile oricărui material PRC din prezent.”
Totodată, același material a permis o îmbunătățire semnificativă în ce privește reflectarea luminii solare care intră în contact cu acesta, mai exact 99.6% din lumina solară. Noul material ceramic ar putea astfel să le depășească din acest punct de vedere pe cele disponibile pe piață în momentul de față.
„Am aflat din experimentele noastre că materialul ceramic aplicat pe case poate reduce consumul de electricitate pentru răcire cu până la 20%, ceea ce îi confirmă potențialul pe care îl are din acest punct de vedere. Acest material poate ajuta la răcirea sustenabilă a clădirilor, ceea ce poate reduce tensiunea pe care o resimt rețelele energetice, dar și emisiile de gaze cu efect de seră”, adaugă profesorul Tso.
Cu un cost de producție redus, o durabilitate bună și toate celelalte beneficii enumerate, acest material ceramic răcoros poate fi ideal pentru sectorul construcțiilor și pentru clădirile viitorului, care se pot folosi de proprietățile pasive pentru eficiență termică.
Sursă foto: Interesting Engineering
Comentezi?