Clean Tehnica scrie că dispozitivul nu are nevoie de energie dintr-o sursă externă pentru a funcționa și poate procesa aproape orice tip de apă. Erwin Reisner, cercetător la Saint John's College, a declarat că „acestea sunt soluțiile de care avem nevoie pentru a dezvolta o economie cu adevărat circulară și un viitor sustenabil.”

Grupul de cercetători care a dezvoltat dispozitivul s-a inspirat din natură, mai exact din fotosinteză, proces pe care plantele îl folosesc pentru a converti lumina solară în nutrienți esențiali. Totuși, versiunile anterioare ale „frunzei artificiale” nu puteau produce decât hidrogen verde din surse de apă contaminate.

Prin comparație, noul dispozitiv poate folosi orice sursă de apă pentru a produce atât hidrogen verde, cât și apă curată pentru consum, iar testele efectuate până în prezent arată rezultate promițătoare.

Ariffin Mohamad Annuar, unul dintre principalii autori ai acestui experiment, a declarat că „în regiunile izolate sau în curs de dezvoltare, unde accesul la apă potabilă este limitat, iar infrastructura pentru purificarea apei nu este disponibilă, separarea apei este extrem de dificilă. Un dispozitiv care poate procesa apa contaminată ar putea rezolva două probleme odată: poate oferi o sursă energetică nepoluantă și apă potabilă pentru populație.”

Echipa de cercetători a combinat un fotocatalizator și o plasă din carbon, care poate absorbi căldura și lumina, generând vaporii de apă necesari producției cu hidrogen. În același timp, noul dispozitiv poate folosi mai mult din spectrul solar, fiind mai eficient în ce privește colectarea energiei.

Dr. Chanon Pornrungroj de la Departamentul de Chimie al Universității Cambridge susține că „astfel, utilizăm mai bine lumina pe care o captăm, obținem vaporii pentru producția de hidrogen, iar ce rămâne sunt vaporii de apă. Astfel, imităm perfect o frunză adevărată și toate procesele pe care aceasta le realizează.”

Pentru cei 1.8 miliarde de oameni care nu au acces la apă potabilă în gospodăriile lor, acest dispozitiv poate fi soluția ideală pentru a-i aproviziona cu această resursă fundamentală, în timp ce produsul secundar este hidrogenul nepoluant, unul dintre cei mai importanți combustibili ai viitorului în viziunea mai multor experți.

„Este foarte tolerant la poluanți, iar design-ul care plutește îi permite stratului inferior să funcționeze în apă tulbure. E un sistem foarte versatil”, adaugă Pornrungroj.

Sursă foto: University of Cambridge