Cautcurier.ro este un startup fondat de Cătălin Anghel, care a pornit dintr-o nevoie a acestuia și s-a dezvoltat ulterior dintr-un marketplace de servicii de curierat într-un tracker inteligent. Acesta permite firmelor de curierat să urmărească statusul pachetelor mai bine, să optimizeze traseele și să-și scadă amprenta de carbon.

Cautcurier.ro e unul dintre cele mai noi startup-uri acceptate în programul Orange FAB la începutul lunii octombrie 2023, alături de AI Vision, Agora Robotics, IRIS Robotics, Trading Line și Soft Tehnica.

Cu ajutorul tehnologiei și a unui smart tag, coletele și transporturile se pot monitoriza mai ușor. Astfel, se aduce eficiență operațională și o amprentă de carbon mai mică. Într-un dispozitiv foarte mic se pot introduce funcții de urmărire în timp real a traseului, GPS și monitorizarea timpilor de staționare.

Practic, trackXs de la Cautcurier.ro este un produs ce vine în completarea tehnologiilor industriei de logistică de astăzi.

„Metodele actuale de optimizare a logisticii includ sistemele de gestionare a flotei (FMS) cu GPS și trackere pentru monitorizarea vehiculelor, software-ul de planificare a traseelor cu algoritmi de optimizare, analiza Big Data pentru identificarea modelelor de trafic, tehnologii de gestionare a stocurilor și depozitelor cu sisteme de management și automatizare, optimizarea consumului de energie prin utilizarea vehiculelor eco-friendly și gestionarea combustibilului. Alte soluții includ machine learning și inteligență artificială cu algoritmi de învățare automată”, spune Cătălin Anghel, fondator al Cautcurier.ro.

Un sfert din emisiile globale vin din logistică

Cum stăm astăzi? Un sfert din emisiile globale de dioxid de carbon vin din logistică. Acest lucru înseamnă îmbinarea transportului terestru, cu cel naval și cel aerian. Totul ca oamenii să aibă mâncare pe mese, afacerile să aibă componentele la timp sau coletul achiziționat dintr-un magazin online din străinătate să ajungă în timp record la noi. Conform datelor Agenției Europene a Mediului, proporția ar putea crește la 40% din emisiile de carbon până în 2050 dacă nu se iau măsuri.

Specialiștii menționează câteva rezolvări simple pe hârtie, dar care au nevoie de implicarea companiilor, dar și a startup-urilor care produc tehnologie: rute optimizate, distanțe cât mai mici fără încărcătură, eficiență prin schimbarea flotei, management al depozitelor.

„Smart tag-ul trackXs nu doar monitorizează coletele în timp real, ci și propune soluții inovatoare pentru optimizarea rutelor și reducerea amprentei de carbon în industria serviciilor de curierat. Re-rutarea din mers furnizează informații despre schimbările neprevăzute în trafic, ajustând rutele pentru a preveni întârzierile. Eficiența energetică crește prin gestionarea vitezei și a consumului de combustibil, contribuind la reducerea emisiilor de carbon. Programarea eficientă a livrărilor minimizează numărul de curse și amprenta de carbon. Colaborarea între companii pentru planificarea colectivă a livrărilor și împărțirea traseelor contribuie la reducerea curselor goale”, menționează Cătălin Anghel.

În plus, tag-ul nu este doar de sine stătător, ci este un mecanism în care comunicarea se face în mod constant. „Transmiterea bidirecțională de date între vehicule și centrul de comandă facilitează schimbul rapid de informații, iar inclusivitatea senzorilor de siguranță contribuie la evitarea rutelor periculoase și asigură siguranța mărfurilor”, spune fondatorul Cautcurier.ro.

Impactul tehnologiei asupra mediului

Schimbarea poate fi dificilă, dar tehnologia poate să funcționeze oricând și mereu. Astfel, Cătălin și echipa sa au gândit un produs care să fie standardizat, care să opereze în diferite medii și să fie ușor de refolosit. De asemenea, un asemenea dispozitiv are nevoie de susținerea unor rețele puternice și stabile, cum ar fi cele 5G, care oferă latență mică și un consum energetic infim pentru dispozitive low latency.

Unul dintre marile avantaje pe care le poate avea un Smart Tag cum este trackXs este asupra mediului. Companiile de curierat sunt esențiale, flotele de transport mută munții la propriu dintr-un colț în celălalt al Europei. Dar uneori traseele finale nu sunt destul de bine optimizate, așa că se consumă combustibil suplimentar și aerul este poluat.

Tehnologiile de monitorizare create de către trackXs pot contribui la optimizarea rutelor și furnizează date reale privind locația și starea vehiculelor. În plus, șoferii pot evita rutele ineficiente.

„De asemenea, smart tag-urile permit companiilor să monitorizeze starea încărcăturilor și să optimizeze transportul pentru a evita cursele goale sau parțial goale. Astfel, se reduce numărul total de curse și impactul asupra mediului”, explică fondatorul Cautcurier.ro.

În plus, produsul lor poate ajuta companiile să monitorizeze eficiența energetică a flotei pentru a reduce pe termen mediu și lung amprenta de carbon.

„Evaluările precise ale impactului vor fi efectuate după proiectele pilot și analizarea datelor specifice pentru fiecare dintre partenerii noștri de testare a seriei 0”, explică Anghel momentul esențial al primelor teste cu clienți reali.

Dispozitivul poate fi folosit în diferite momente, pe întregul traseu. Astfel, bunurile pot fi urmărite în zona de depozitare și sortare sau atunci când sunt transportate la nivel local, de exemplu când un camion duce bunurile la un avion cargo sau la un vas. Totodată, pachetele pot fi urmărite inclusiv pe livrările așa-numite „last mile”, când curierul preia cu o dubă sau o mașină mai mică pachetul și-l aduce la ușa noastră sau la o firmă.

Din punctul de vedere al lui Cătălin Anghel, viitorul transporturilor va fi unul hibrid, care va însemna că toate aceste momente vor trebui interconectate și vor putea „vorbi între ele”.

„Această abordare hibridă oferă flexibilitate în gestionarea cererii variabile, perioadelor de vârf și altor schimbări în piață, contribuind la optimizarea consumului de combustibil, personalizarea serviciilor și adoptarea unui model mai sustenabil”, spune Cătălin Anghel.

Tehnologia poate ajuta la înțelegere mai bună a logisticii

Deși logistica este una dintre industriile care a adoptat rapid noile tehnologii, presiunea asupra acestei verticale este mare, deoarece numărul mare de comenzi online, dar și creșterea transporturilor rutiere înseamnă că optimizarea este mai greu de făcut în lipsa unor măsurători clare.

Astfel, conform reprezentantului cautcurier.ro, firmele de transport și logistică pot avea consum suplimentar de combustibil, costuri mai mari cu personalul, timpi mai mari de livrare, un număr prea mare de curse și o gestionare ineficientă a încărcăturilor dacă nu se bazează pe tehnologie. Toate aceste elemente sunt ca un bulgăre de zăpadă ce poate aduce presiuni asupra veniturilor, dar și asupra amprentei de carbon, atât de importantă astăzi pentru investitori.

„Traseele ineficiente implică mai multe curse și vehicule, generând costuri sporite cu achiziționarea și întreținerea flotei. Gestionarea ineficientă a încărcăturilor contribuie la costuri mai mari și eficiență redusă. O gestionare eficientă a traseelor poate identifica oportunități de economie, iar nerespectarea reglementărilor privind timpul de conducere poate atrage amenzi și sancțiuni legale”, spune Cătălin Anghel.

Ce mai poate face startup-ul din România? Aceste tag-uri sunt montate ori pe camioane, ori direct pe paleții de marfă. În timp real vor colecta date, inclusiv locația curierului, adresele de livrare și starea traficului. Cu ajutorul acestor date, tag-ul va comunica cu GPS-ul pentru a optimiza ruta. „Algoritmi avansați iau în considerare toate datele și determină cea mai eficientă rută, ținând cont de factori precum distanța, timpul estimat și evitarea traficului”, spune Cătălin Anghel. În plus, pentru companiile care vor folosi sistemul, livrările vor fi atribuite automat în funcție de poziționarea curierilor și traseul ideal. Aceștia din urmă pot primi actualizări în timp real și instrucțiuni, astfel că munca unui dispecer va fi mult eficientizată.

Cifrele Cautcurier.ro

Marketplace-ul pus la punct de startup-ul românesc a ajuns la o creștere lunară de 750% și o creștere a veniturilor de peste 630% de la lansarea sa la începutul anului 2023.

Astfel, în octombrie 2023 Cautcurier.ro a realizat peste 1.000 de livrări, cu venituri de peste 25.000 de euro din peste 8.000 de comenzi.

Dar asta nu e tot. Smart tag-ul TrackXs intră în teste pilot pentru confirmarea eficienței sale în industria de logistică. „Avem încrederea clienților și suntem determinați să continuăm să oferim soluții avansate în domeniul serviciilor de curierat și logistică”, spune Cătălin Anghel. Compania negociază cu firme notabile din zona logisticii, e-commerce-ului, curieratului și producției, astfel încât să extragă date din aceste teste.

Pentru 2024, Cautcurier.ro vrea să se extindă și să-și consolideze poziția pe piață. În primul trimestru reprezentanții companiei urmăresc închiderea primei runde de investiții pre-seed, astfel încât ulterior să se extindă național și internațional.

Cum vede Cătălin viitorul transporturilor? Unul în care tehnologiile sunt parte a activității de zi cu zi.

„Tendințele cheie includ integrarea avansată a automatizării și inteligenței artificiale pentru planificarea rutelor și gestionarea stocurilor, tranziția către flote de vehicule electrice și soluții de mobilitate durabilă, optimizarea traseelor last mile cu tehnologii inovatoare precum drone și roboți, implementarea sistemelor blockchain pentru îmbunătățirea transparenței lanțului de aprovizionare. De asemenea, aplicarea analizelor predictive și a tehnologiilor Big Data pentru anticiparea cererii și eficientizarea operațiunilor, precum și angajarea profundă față de practici sustenabile și responsabilitate socială, inclusiv reducerea emisiilor de carbon și implementarea soluțiilor eco-friendly”, spune Anghel.

Derulat la nivel național, programul Orange Fab contribuie semnificativ la dezvoltarea ecosistemului de inovație local și susține creșterea și maturizarea cât mai multor startup-uri. Acest obiectiv este cu atât mai important în contextul extinderii infrastructurii 5G din România și deschide noi oportunități de dezvoltare pentru startup-urile și antreprenorii din domeniul tehnologiei.

Ecosistemul Orange de inovație permite valorificarea potențialul tehnologiei 5G și împreună cu startup-ul Cautcurier.ro contribuie la transformarea digitală a organizațiilor, pentru a oferi soluții inovatoare ce adresează provocările economice și climatice cu care ne confruntăm.