Euronews.green scrie că doi dintre factorii principali de care oamenii ar trebui să țină cont când își cumpără bradul sunt locul de achiziție și care va fi soarta pomului o dată ce magia sărbătorilor trece.

Dacă ne gândim la amprenta asupra mediului, un brad adevărat este alegerea evident mai bună, dacă îl vom înlocui anual. Totuși, cei care sunt determinați să folosească același pom mai mulți ani vor beneficia de pe urma investiției într-un pom de calitate, care să poată fi folosit mai mulți ani. Experții de la The Carbon Trust sugerează că utilizarea bradului artificial ar trebui să se întindă pe cel puțin 7 sau chiar 20 de ani pentru ca amprenta sa de carbon să se compenseze.

Emi Murphy, activist de mediu în cadrul Friends of the Earth, sfătuiește oamenii să folosească brazii artificiali cât mai mult timp cu putință, „dar să caute alternative mai prietenoase cu mediul atunci când trebuie să îi înlocuiască.”

Cum ne alegem bradul natural perfect

Dacă preferi mirosul unui brad natural și sentimentul de sărbătoare pe care acesta îl oferă, asigură-te că cel pe care vrei să îl cumperi este certificat FSC, pentru că acest lucru îți garantează faptul că pomul respectiv a fost crescut într-un mod responsabil. De asemenea, încearcă să cumperi brazi crescuți local, pentru că aceștia au o amprentă de carbon asociată cu creșterea lor mai redusă, în vreme ce producătorii din Germania și Danemarca tind să își vândă produsele la nivel european.

În luna ianuarie, ar trebui să încerci să îți reciclezi pomul de Crăciun, în loc să îl lași pe marginea drumului, de unde va fi preluat și dus, probabil, la o groapă de gunoi.

Există companii și chiar autorități locale care se ocupă cu preluarea și reciclarea brazilor naturali, la cerere. Am scris pe Green Start-Up despre acest subiect, astfel că nu vei fi surprins în luna ianuarie, când va trebui să renunți la bradul natural care ți-a adus bucurie de sărbători.

Vrei un pont? De ce nu închiriezi un brad de Crăciun, pentru că tot mai multe companii încep să ofere acest serviciu, precum London Christmas Tree Rental (LCTR).

Cofondatoarea companiei, Catherine Loveless, a declarat că „este o risipă foarte mare să creștem acești brazi doar pentru câteva săptămâni de bucurie de sezon.”

Astfel, în loc să vândă brazii către clienții finali, LCTR doar îi închiriază pentru sezonul Crăciunului, și îi preia de la clienți în luna ianuarie, la o dată convenită de client și companie.

Oficialii susțin că pomii preluați sunt replantați la ferma unde au fost crescuți și sunt îngrijiți încă un an. De asemenea, dacă dai un nume bradului pe care îl închiriezi prima dată, există șansa să îl poți închiria în viitor.

„Într-un an se va schimba ușor și va mai crește puțin, însă ne încântă ideea că îl poți primi înapoi în casă ca pe un vechi prieten”, adaugă Loveless.

Impactul brazilor aruncația asupra mediului

Brazii naturali care ajung la gropile de gunoi se descompun și prezintă un pericol real pentru mediul înconjurător, dacă nu sunt reciclați. Aceștia nu doar că eliberează emisiile de carbon captate pe parcursul vieții, dar împrăștie în atmosferă și gaz metan, un gaz de 80 de ori mai puternic decât CO2-ul.

The Carbon Trust susține că arderea sau tăierea un brad este o alegere mai bună, chiar dacă nedorită, pentru că astfel amprenta sa de carbon este redusă cu până la 80%, respectiv 3.5 kilograme de dioxid de carbon.

Deși brazii de Crăciun din plastic nu pot fi reciclați, unul dintre cele mai mari dezavantaje ale lor, ei pot fi donați sau reîntrebuințați, ceea ce poate ajuta la extinderea duratei lor de utilizare și să prevină abandonarea lor în gropile de gunoi, unde sigur vor face mai mult rău, decât bine.