Trebuie să o recunoaștem, brazii naturali sunt cei mai frumoși. Dar odată ce și-au servit scopul de a ne face casele mai frumoase în timpul sărbătorilor de iarnă, nu ne dorim să-i vedem cum își pierd din frumusețe rămânând aruncați pe trotuare.

Am strâns pentru voi o listă de magazine și companii municipale care colectează brazii de Crăciun și reciclează lemnul.

Leroy Merlin

Leroy Merlin organizează pentru al optulea an consecutiv campania de vânzare sustenabilă a brazilor naturali de Crăciun. Retailerul își încurajează clienții să returneze brazii uscați după sărbători pentru a fi transformați în produse prietenoase cu natura.

Leroy Merlin, retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit, anunță că în perioada 5 - 15 ianuarie 2023, oricine poate aduce bradul uscat în magazinele retailerului, indiferent de unde a fost acesta achiziționat.

Persoanele care optează pentru returnarea bradului uscat sunt răsplătite cu un voucher de cumpărături în valoare de 25 lei. Acesta este valabil atât pentru cumpărături în magazinele fizice Leroy Merlin, cât și pentru produsele achiziționate prin serviciul Rezervă și Ridică, dar și pentru comenzi online în perioada 5.01-12.02.2023.

Toți brazii comercializați de retailer în această iarnă au provenit din pepiniere special create pentru plantarea și creșterea brazilor de Crăciun. Pepinierele sunt amplasate exclusiv pe terenuri agricole întinse pe zeci de hectare, contribuind astfel la diminuarea emisiilor de dioxid de carbon prin însăși existența lor.

Inițiativa de sustenabilitate a companiei se alătură seriei de acțiuni dedicate atingerii obiectivului Grupului ADEO, din care face parte retailerul, de a scădea cu 20% impactul emisiilor de dioxid de carbon până în 2025.

În luna ianuarie 2022, circa 40.000 de brazi uscați au fost colectați prin campania de reutilizare organizată de Leroy Merlin. Toți brazii colectați au fost mărunțiți și transformați în peleți (combustibil ecologic) și compost (îngrășământ pentru grădini sau terenuri agricole), devenind o alternativă importantă la combustibilii convenționali.

București, sectorul 5

Într-un anunț de pe site-ul companiei de salubrizare din sectorul 5 din București scrie că ”în perioada 02.01.2023 – 16.01.2023, SALUBRIZARE SECTOR 5 vine în sprijinul dumneavoastră prin colectarea separată a brazilor de Crăciun. Aceștia vor fi preluați din dreptul porții pentru locuințele individuale și din spatele blocurilor, pentru asociațiile de proprietari. Programul de colectare se desfășoară în regim 24/24 cu treceri multiple pe fiecare zonă, până la finalul campaniei”.

București, sectorul 6

Tot în București, Primăria Sectorului 6 organizează colectarea gratuită a brazilor, pe toată durata lunii ianuarie. Brazii vor fi tocați și livrați către companiile care procesează lemnul.

Potrivit anunțului primăriei sunt trei opțiuni pentru locuitorii care doresc să-și recicleze brazii naturali pe care i-au avut în case de acest Crăciun.

În weekend, la ghena din fața blocului sau la poarta casei

În cazul persoanelor care locuiesc la bloc, brazii se pot lăsa în fața ghenei imobilului, iar cei care locuiesc la casă pot lăsa brazii în fața porților. Dar nu oricând!

Firma de salubritate va aduna brazii în fiecare weekend al lunii ianuarie 2023, în zilele de vineri și sâmbătă: 6-7, 13-14, 20-21 și 27-28. Așadar, pomul de Crăciun trebuie scos din casă doar la final de săptămână.

La punctele fixe de colectare, oricând, la orice oră

În afara programului de colectare de la asociațiile de proprietari și de la locuințele unifamiliale, cetățenii Sectorului 6 care preferă să despodobească brazii în timpul săptămânii îi pot duce și lăsa, tot gratuit, la cele 11 puncte de colectare selectivă a deșeurilor. Acolo, programul este 7 zile din 7, 24 de ore din 24.

Puncte fixe de colectare a brazilor de Crăciun sect. 6 București:

Cartierul Drumul Taberei

Centrul nr. 1 – str. Valea Ialomiței intersecție cu str. Poarta Sărutului;

Centrul nr. 2 – str. Pasărea în Văzduh intersecție cu str. Pupăza cu Moț;

Centrul nr. 3 – str. 1 Mai nr.57-59 (parcare lateral Auchan);

Centrul nr. 6 – str. Valea Argeșului (capăt troleibuz);

Centrul nr. 7 -Bd. Timișoara nr. 35;

Centrul nr. 11 – Bd Drumul Taberei intersecție cu str. Târgul Neamț.

Cartierul Militari

Centrul nr. 5 – str. Fabricii intersecție cu str. Apeductului;

Centrul nr. 9 – str. Liniei intersecție cu str. Timonierului;

Centrul nr. 10 – str. Performanței nr 45.

Cartierele Crângași și Giulești

Centrul nr. 4 – str. Giulești vis-a-vis de Institutul Pasteur;

Centrul nr. 8 – Piața Crângași, în spate la TIP-TOP.

La alegerea asociațiilor de proprietari, în orice zi

Asociațiile de proprietari care se organizează, strâng mai mulți brazi și vor colectarea lor din fața blocurilor în altă zi din timpul săptămânii, pot contacta operatorul de salubritate la dispeceratul non-stop 0757.024.222 și stabili o zi și un interval orar.

Colectarea brazilor de Crăciun 2023 în țară

Primăria Arad anunţă că va derula campania de colectare a brazilor naturali rămaşi de la sărbători pe tot parcursul lunii ianuarie, potrivit aradon.ro. După data de 31 ianuarie 2023, colectarea brazilor se va face contra-cost, așa cum se menționează în anunțul Primăriei Arad.

În Pitești, campania de colectare a brazilor de Crăciun a demarat pe data de 3 ianuarie, potrivit informațiilor anchetaonline.ro.

Cetățenii care locuiesc la blocuri sunt rugați să depoziteze brazii lângă platformele de colectare a deșeurilor, într-un singur loc, accesibil utilajelor. Cetățenii care locuiesc la case sunt rugați să scoată brazii la poartă, odată cu pubela destinată deșeurilor menajere.

În Târgu Mureș brazii de Crăciun se vor colecta de la populație în perioada 7 – 14 ianuarie, așa cum scrie radiomures.ro. Aceștia pot fi depuși lângă ghenele de gunoi menajer, în vederea ridicării lor.

Brazi de Crăciun din Târgu Mureș vor ajunge la Serele orașului, unde vor fi reciclați.

Replantarea brazilor de Crăciun

Cum se îngrijește bradul de Crăciun și cum se replantează acesta după sărbători am aflat de la Oana Delia Bungău, inginer silvic în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Romsilva.

Dacă ați ales soluția bradului sau molidului pentru Crăciun, iată ce trebuie să faceți pentru a-l reda în natură după perioada sărbătorilor de iarnă:

Cât timp îl țineți în casă

- Țineți-l la un loc răcoros, cât mai departe de sursele de încălzire

- Udați-l în fiecare zi

- Pulverizați-i acele cu apă în fiecare zi

- Nu-i tăiați vârful

- Aerisiți încăperea în case se află

- Asigurați-i lumină naturală

Pentru a-l replanta cu succes

- După ce-l despodobiți, țineți-l o perioadă scurtă la o temperatură scăzută, afară, pentru a se aclimatiza și pentru a nu intra în șoc termic

- Solul în care îl replantați nu trebuie să fie înghețat

- Săpați o groapă mai largă și mai adâncă decât balotul rămas în jurul rădăcinilor

- Așezați bradul/molidul în poziție verticală și primul strat de pâmânt să fie cel afânat

- Tasați bine pământul ca rădăcinile să nu prindă aer

- La final, udați rădăcinile.