Euronews.green scrie că Norge Mining a descoperit minereul în anul 2018, iar anul acesta în mai, compania a declarat că în depozitul respectiv sunt circa 70 de miliarde de tone de material. Bogat în fosfor, depozitul de fosfat poate fi folosit pentru mai multe aplicații, cum ar fi producția de mașini electrice sau de fertilizant pentru domeniul agricol.

Maroc și Iran sunt alte două țări din lume care au cantități importante de fosfat în depozite subterane.

Fertilizanții pe bază de fosfat sunt cruciali pentru producția agricolă globală, iar cercetătorii avertizează că am putea fi în pericol dacă vom rămâne fără această resursă.

Oficialii Norge Mining susțin că depozitele descoperite recent în Norvegia ar putea oferi o perioadă de aprovizionare cu acest minereu timp de o sută de ani.

La nivel global, omenirea folosește anual circa 45 de milioane de tone de fosfat, după calculele experților.

Fondatorul și CEO-ul principal al Norge Mining, Michael Wurmser, a declarat că „atunci când descoperi ceva de o asemenea magnitudine în Europa, o cantitate mai mare decât oricare alta cunoscută până în prezent - este ceva semnificativ.”

Pentru că procesarea fosfatului este un proces intens din punct de vedere al emisiilor, experții companiei miniere vor să folosească soluții pentru captarea și stocarea carbonului pentru ameliorarea efectelor negative asupra mediului.