UE își propune să devină „neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon” până în 2050, adică să reducă gazele cu efect de seră la un nivel în care cantitatea produsă este echilibrată de cantitatea eliminată din atmosferă.

Blocul comunitar dorește, de asemenea, să renunțe la dependența de petrolul, cărbunele și gazele rusești. În acest scop, încearcă nu numai să utilizeze mai puțină energie, ci și să crească cantitatea de energie generată la nivel național din resurse regenerabile. Aceasta include producția de vehicule electrice și baterii, introducerea mai multor tehnologii eoliene, solare și de hidrogen și crearea de infrastructură pentru a distribui această energie curată, potrivit energy-daily.com

Dar extinderea tehnologiilor curate va necesita un aport substanțial de metale brute. Pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon (CO2) la „zero net” până în 2050, UE va avea nevoie de „de 35 de ori mai mult litiu” decât folosește în prezent și de „de șapte până la 26 de ori mai mult de metale de pământuri rare, din ce în ce mai rare”, se arată în raportul „Metale pentru energie curată". Tranziția energetică va necesita, de asemenea, rezerve anuale mult mai mari de aluminiu, cupru, siliciu, nichel și cobalt.

Europa ar putea fi autosuficientă pentru 40 până la 75 % din necesarul de metale pentru energie curată până în 2050, dacă investește masiv acum în infrastructura de reciclare și reduce birocrația, se arată într-un raport Eurometaux, comandat de asociația europeană a producătorilor și reciclatorilor de metale.

Deocamdată, UE rămâne dependentă de importuri pentru o mare parte din aceste metale și, avertizează studiul, „există o îngrijorare tot mai mare cu privire la securitatea aprovizionării”.

China și India, care se bazează pe energia pe bază de cărbune pentru producția de metale, vor domina piețele mondiale de metale pentru baterii și pământuri rare. Europa se bazează în prezent pe Rusia pentru aluminiu, nichel și cupru. Dacă dorește să îndeplinească obiectivele sociale și climatice, Europa va trebui să găsească furnizori externi cu o mai bună reputație în materie de mediu și de drepturi, se arată în raport.

Pe de altă parte, dacă dorește să devină mai puțin dependentă de sursele externe, Europa va trebui să deschidă noi mine de minereuri minerale și rafinării. Există un „potențial teoretic” pentru ca noile mine să asigure între cinci și 55 la sută din necesarul de metale brute al continentului, potrivit raportului. Dar proiectele trebuie să fie demarate acum dacă se dorește ca acestea să fie operaționale la timp.

Studiul concluzionează că „reciclarea este cea mai bună șansă a Europei de a-și îmbunătăți autosuficiența pe termen lung”, menționând că reciclarea metalelor produce mult mai puțin CO2 decât producția de metale primare.