Potrivit Clean Tehnica, Oleksandr Riepkin a declarat că planul pentru producția de hidrogen verde era în lucru înainte să aibă loc invazia Rusiei, ca un mod prin care Ucraina să furnizeze combustibilul către țările din Europa.

El susține că „Ucraina are tot ce-i trebuie pentru a deveni un jucător important pe piața europeană a hidrogenului verde - și un furnizor important de energie în Europa.”

Planul realizat de autorități implică utilizarea panourilor solare pentru procesul de electroliză, care separă hidrogenul de apă, energia eoliană fiind o altă potențială sursă de electricitate pe care oficialii o iau în calcul.

„Orașele Zaporoje, Nikolaiev, Odesa și Herson beneficiază de cel puțin la fel de multă lumină solară ca Italia centrală. Mulțumită doar acestor regiuni, Ucraina ar putea furniza suficient hidrogen verde pentru nevoile proprii și pentru nevoile Europei”, a adăugat Riepkin.

Experții au realizat studii preliminarii care demonstrează potențialul acestor proiecte în țară.

„Au fost realizate studii de evaluare și putem spune cu certitudine că regiunea odesa poate genera până la 3 GW de hidrogen verde. Proiectul a fost planificat înainte de izbucnirea războiului și va implica ridicarea câtorva fabrici de producție pentru export către UE în Liov și Odesa”, oficialul a adăugat.

Un plan pentru producția hidrogenului verde de anul trecut a precizat faptul că „dezvoltarea proiectelor de hidrogen regenerabil ar putea reprezenta o oportunitate semnificativă pentru investiții în Ucraina. Țara nu doar că se bucură de unele dintre cele mai abundente resurse pentru energii regenerabile din Europa, dar are și mare nevoie de noi forme de energie curată și regenerabilă pentru a sprijini dezvoltarea economică.”

Hidrogenul verde are potențialul de a deveni un înlocuitor important al combustibililor fosili, întrucât are mai multe întrebuințări, de la vehicule la fabrici sau centrale, precum cea din Kusatsu din Japonia, unde Panasonic testează în prezent o nouă generație de pile de combustie cu hidrogen.