În acest context, WWF România, Eco Ruralis – Asociația Țăranilor și Țărăncilor din România și Federația Asociațiilor Apicole ROMAPIS au lansat campania și petiția națională To BEE or Not To BEE pentru a comunica urgența elaborării, adoptării și implementării unui plan național de acțiune pentru salvarea polenizatorilor, cu măsuri pentru fiecare domeniu/sector de impact, printre care agricultura, managementul spațiilor verzi din zonele urbane, educația și cercetarea.

Polenizarea pe care o fac albinele este vitală pentru reproducerea plantelor, existența albinelor fiind crucială pentru păstrarea biodiversității și a echilibrului în natură.

Prin intermediul proiectului BeeActive, inițiatorii își doresc îmbunătățirea legislației din România, cu implicarea tuturor factorilor de interes. Dacă și tu vrei să salvezi albinele, te poți alătura acestui demers și solicitări, semnând și distribuind petiția de pe pagina https://wwf.ro/campanii/tobee/.

Culturile polenizate sunt cele care ne oferă fructe, legume, semințe sau ulei. Contribuția economică a polenizării în sectorul agricol din Europa a fost estimată la 15 miliarde de Euro anual.

Dincolo de rolul în securitatea alimentară, polenizatorii sunt o componentă absolut vitală a ecosistemelor, prin rolul lor în asigurarea reproducerii plantelor din flora sălbatică; la rândul lor, aceste plante intră în componența hranei animalelor domestice (fânul). De asemenea, polenizatorii contribuie și la realizarea altor culturi precum bumbacul, inul și la producția de medicamente și remedii.

Așadar, fără polenizatori și serviciile pe care le întreprind, se preconizează că viața pe Pământ ar lua sfârșit.

Inițiatorii și semnatarii/semnatarele acestei petiții, cer Ministerului Mediului și Ministerului Agriculturii deschiderea dialogului pentru realizarea în mod participativ și pe baze științifice, imparțiale, adoptarea și implementarea riguroasă a unui plan național de acțiune pentru conservarea polenizatorilor, cu o serie de măsuri-cheie aferente mai multor domenii/sectoare de impact. Inițiatorii campaniei își doresc ca aceste măsuri să fie luate prin consultare într-un grup de lucru dedicat, multi-disciplinar, la nivelul societății civile.

Declinul rapid al albinelor și altor polenizatori, consemnat în tot mai multe cercetări științifice, anunță o reală criză sistemică pentru sănătatea mediului și securitatea alimentară.

Declinul albinelor

Un raport întocmit de Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii în cadrul proiectului WWF BeeActive, ce va fi publicat în perioada următoare, arată că 37% din speciile de albine din Europa au populații în scădere – din care 9.1% sunt în pragul dispariției, și 31% din speciile de fluturi de asemenea au populații în scădere – din care 9% sunt amenințate cu dispariția.

Apicultorii fac și ei propria monitorizare a albinelor pe care le pierd în fiecare an. Sondajul anual COLOSS (Prevention of honey bee COlony LOSSes) arată că există pierderi însemnate în perioada de iernare, în mod recurent: 15% în 2019-2020, 32,5% în 2020-2021, 15,2% în 2021-2022.

Un raport al Comisiei Europene din octombrie 2020, ce cuprinde rezultatele evaluării ecosistemelor de la nivelul UE, a arătat că 50% din terenul cultivat cu culturi dependente de polenizatori se confruntă acum cu un deficit de polenizare.

Cauzele principale pentru trendul descrescător al polenizatorilor sunt pierderea habitatului și a resurselor de hrană (de exemplu prin transformarea pajiștilor în teren arabil, eliminarea vegetației naturale de pe terenurile agricole), poluarea cu pesticide chimice – erbicide, insecticide (în agricultură și în grădini și spații verzi), schimbările climatice.

Toate speciile de albine, inclusiv albinele de miere și bondarii contribuie la beneficii semnificative pentru agricultura europeană, beneficiile însumând aproximativ 22 de milioane de euro.

Cu 1.5 milioane de stupi în sistemul de apicultură, România este liderul european al producției industriale de miere.

Cadrul legislativ european pentru protejarea polenizatorilor

Pentru a stopa declinul polenizatorilor, Comisia Europeană a adoptat în 2018 prima Inițiativă UE privind Polenizatorii, cu obiective strategice până în 2030.

Aceasta a fost relansată și redenumită în ianuarie 2023 ca ”Un Nou Pact pentru Polenizatori”, cu trei priorități-cheie:

- Îmbunătățirea cunoștințelor referitoare la declinul polenizatorilor, la cauzele și consecințele acestuia;

- Îmbunătățirea conservării polenizatorilor și combaterea cauzelor declinului acestora;

- Mobilizarea societății și promovarea planificării strategice și a cooperării la toate nivelurile.

În cadrul celei de-a treia priorități, Comisia stabilește că Inițiativa trebuie transpusă de Statele Membre în strategii la nivel național care ”ar trebui să coordoneze și să stimuleze eforturile la nivelul tuturor sectoarelor și politicilor relevante pentru a inversa declinul polenizatorilor până în 2030”.

De altfel, în cadrul Noului Pact UE pentru Polenizatori, sub cele trei priorități-cheie, Comisia Europeană a stabilit principalele acțiuni care trebuie implementate la nivel UE pentru îndeplinirea acestor obiective, printre care: îmbunătățirea conservării habitatelor și speciilor protejate și periclitate, reconstrucția habitatelor naturale în zonele agricole, reducerea riscurilor și folosinței pesticidelor, creșterea habitatelor pentru polenizatori în zonele urbane, adresarea impactului negativ al schimbărilor climatice.

De asemenea, Strategia ”De la fermă la furculiță” prevede reducerea utilizării și riscurilor asociate pesticidelor chimice cu 50% până în 2030, iar Strategia privind Biodiversitatea pentru 2030 stabilește ca 25% din terenurile agricole din UE să fie gestionate ecologic (de la 8.5% în prezent). România are doar 2.9% din suprafața agricolă gestionată în regim ecologic.

În baza acestui cadru legislativ, campania și petiția lansată de WWF solicită Ministerului Mediului și Ministerului Agriculturii deschiderea unei platforme comune de dialog și lucru pentru elaborarea în mod participativ, transparent și pe baze științifice imparțiale a unui plan național integrat pentru protejarea polenizatorilor din țara noastră.

Dacă și tu vrei să salvezi albinele, te poți alătura acestui demers și solicitări, semnând și distribuind petiția de pe pagina https://wwf.ro/campanii/tobee/.