Potrivit Euronews.green, experții Eurostat susțin că în 2020, în fermele europene de apicultură erau circa opt milioane de stupi, cu peste un milion mai mulți decât în anii precedenți. Toate speciile de albine, inclusiv albinele de miere și bondarii contribuie la beneficii semnificative pentru agricultura europeană, beneficiile însumând aproximativ 22 de milioane de euro.

Cu 1.5 milioane de stupi în sistemul de apicultură, România este liderul european al producției industriale de miere.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Pollenity, un startup fondat în Bulgaria care proiectează, dezvoltă și implementează tehnologii, metodologii și practici de afaceri inovatoare pentru a proteja albinele de miere, a intrat pe piața apiculturii din România. Start-up-ul a fost lansat în 2015 și lucrează cu clienți din 15 țări.

Află mai multe despre programul Adopt a Hive, care le permite utilizatorilor individuali și companiilor să se implice și să susțină în mod direct un apicultor și stupii lor, care au peste 60.000 de albine fiecare, din interviul nostru cu Sergey Petrov, CEO-ul și cofondatorul Pollenity, și de Vladislav Vasiliev, sales manager în cadrul start-up-ului.

Italia și Grecia sunt alte două țări europene unde apicultura este populară, astfel că ambele au avut un milion de stupi în ferme în anul 2020.

Deși sunt foarte importante pentru economie, una din zece specii de albine este în pericol de dispariție, motiv pentru care în anul 2018, o revizuire a Inițiativei Apicultorilor Europeni și-a propus să inverseze procesul.