Euronews.green scrie că producția de carne de vită este unul dintre cele mai intensive procese în ce privește generarea de carbon din industria alimentară, care este responsabilă pentru o treime din emisiile de la nivel global.

De fapt, creșterea vitelor pentru carne este de 10 ori mai intensă din punct de vedere al amprentei de CO2 comparativ cu creșterea puilor, întrucât vitele elimină cantități mari de metan.

Profesorul Diego Rose, autorul principal al studiului de la Universitatea Tulane care ia în calcul și valoarea nutrițională a fiecărei diete, a declarat că „schimbările climatice sunt una dintre cele mai presante probleme din prezent, iar tot mai mulți oameni sunt interesați să facă trecerea la o dietă pe bază de plante.”

„Acest lucru ne-ar ajuta să ne reducem amprenta de carbon și ne-ar ajuta să fim mai sănătoși”, susține acesta și adaugă faptul că „putem să ne reducem emisiile alimentare, fără a renunța complet la carne.”

Mulți oameni își schimbă dieta pe parcursul vieții, motiv pentru care este important să știm cum este afectat mediul înconjurător de fiecare preparat.

O dietă vegană este una dintre cele mai bune dacă într-adevăr îți pasă de planetă, deoarece aceasta se referă la consumul de alimente care nu sunt de proveniență animală și are un impact de 0.7 kg de carbon per 1.000 de calorii.

Dieta keto, pe de altă parte, care susține consumul de alimente sărace în carbohidrați, este una dintre cele mai puțin sustenabile, deoarece este asociată cu 3 kg de emisii per 1.000 de calorii.

Dieta paleo, care favorizează consumul de carne, nuci și legume, are cel mai mic scor nutrițional și emisii ridicate, de aproximativ 3.6 kilograme per 1.000 de calorii.

În urma studiului, cercetătorii au concluzionat faptul că dietele vegetariană și cea pescatariană sunt printre cele mai bune din punct de vedere nutrițional, dar și pentru mediu, alături de cea vegană.

O dietă omnivoră, care este reprezentativă pentru 86% dintre cei 16.000 de participanți la studiu, este mediocră, atât din punct de vedere nutrițional, cât și al impactului asupra mediului.

Dacă o treime dintre participanții care urmează o dietă omnivoră ar face trecerea către una vegetariană, acest lucru ar echivala cu reducerea a 547 de milioane de kilometri parcurși de mașinile de pasageri.