Potrivit Recharge, Samuel Leupold, președinte al Corio Generation, o nouă unitate specializată în energie eoliană pe mare a companiei de finanțare Macquarie, a declarat că având în vedere situația actuală, guvernele europene trebuie să se concentreze pe asigurarea accesului la materialele necesare pentru efectuarea tranziției către noua eră energetică.

„Criza actuală ne deschide ochii cu privire la ce înseamnă să depindem de importurile de comodități dintr-o singură mare sursă. Sfârșitul importurilor de hidrocarburi nu va însemna sfârșitul comodităților de energie”, a declarat Leupold.

El consideră cuprul, litiul, nichelul, cobaltul și mineralele rare sunt materiale cheie necesare pentru a putea face tranziția, fiind cruciale pentru dezvoltarea bateriilor și a turbinelor eoliene.

Leupold susține că nu minarea și extragerea materialelor este o problemă, ci mai degrabă rafinarea și procesarea materialelor, întrucât aceste procese sunt realizate în mare parte într-o singură țară, China.

El a declarat că „industria este, în esență, controlată de o singură țară, China, care este rafinăria materialelor necesare tranziției energetice. Ei fie produc, fie purifică toate materialele care vor ajuta la îndeplinirea obiectivelor de zero emisii.”

China este responsabilă pentru rafinarea a aproximativ 40% din totalul global de cupru, 60% din totalul de litiu și 90% din totalul de elemente rare, iar Leupold susține că este important ca Europa să-și dezvolte un lanț de aprovizionare puternic al acestor materiale pe continent pentru a putea facilita tranziția către sursele curate de energie.

„Trebuie să ne consolidăm un lanț de aprovizionare pentru materialele necesare procesului de tranziție aici, în Europa. Energiile regenerabile trebuie să fie considerate mai mult ca un instrument geopolitic în Europa”, a declarat el.

Comentariile lui Leupold au fost asemănătoare cu cele ale secretarului SUA pentru energie, Jennifer Granholm, care a avertizat recent cu privire la diversificarea și scalarea lanțului de aprovizionare pentru materialele critice tranziției energetice care se întâmplă la nivel global.