Potrivit AZO Cleantech, soluția dezvoltată de Arup folosește un filtru polimeric pe bază de cupru care poate converti emisiile de CO2 în bicarbonat de sodiu, care poate fi apoi eliberat în ocean, fără a afecta mediul înconjurător.

În plus, omul de știință a demonstrat că soluția lui are o capacitate de captare a carbonului de 300% ori mai mare decât tehnologiile tradiționale de captare directă a carbonului.

Arup SenGupta a declarat: „sunt de părere că avem responsabilitatea de a crea tehnologii pentru captarea directă a carbonului care să fie implementate de oameni și țări din întreaga lume. Oricine poate folosi un telefon inteligent ar trebui să poată opera și acest proces. Aceasta nu este o tehnologie care să aducă bani. Este pentru salvarea lumii.”

„Partea cea mai rea în problema asta este că oamenii care sunt marginalizați, cei săraci, vor suferi de 10 ori mai rău decât cei care au contribuit la această situație”, a adăugat el.

Potrivit cercetătorului, există trei moduri de a reduce și a îndepărta emisiile de carbon, prima fiind legislația care să prevină eliberarea de noi emisii de CO2.

După care intervin tehnologiile de captare a carbonului care sunt implementate în puncte strategice, cum ar fi fabrici sau centrale, iar în cele din urmă, există captarea directă a carbonului, care îndepărtează emisiile deja aflate în atmosferă.

„Dacă vom capta carbonul eliberat la coșul unei fabrici, concentrația de CO2 va fi de 100.000 de particule pe milion. În această situație, noxele sunt ușor de eliminat. Dar în general, nivelul de CO2 din atmosferă are o concentrație de 400 de particule pe milion. Este un număr mare din punct de vedere climatic, dar când trebuie eliminat, concentrația respectivă este foarte diluată. Materialele filtrante din prezent nu pot colecta suficiente emisii”, a explicat omul de știință.

Avantajul soluției propuse de SenGupta este că putem folosi capacitatea oceanului pentru a stoca bicarbonatul de sodiu rezultat, fără să afectăm ecosistemele.

„Nu are efecte adverse asupra oceanului. Nu îi schimbă salinitatea în niciun fel”, a adăugat el.

Companiile pot cerceta noua tehnologie și pot lucra cu creatorul său pentru a o implementa la scară largă în mai multe industrii.