Reuters scrie că Australia, Africa de Sud și Suedia sunt cele trei state care vor să reducă dependența planetei de industria chineză de minerale pentru tehnologii verzi. Acest lucru se întâmplă deoarece aceste tehnologii, printre care se numără soluțiile de transport sustenabil și sursele regenerabile, sunt tot mai căutate, iar rezerva de materie primă necesară producției lor este limitată.

Experții de la RMIT University în Australia estimează că, la nivel global, există peste 16 milioane de tone de elemente rare neexploatate, iar cercetătorii din SUA sunt de părere că planeta produce 100.000 de tone de minerale rare, acestea fiind rezultate în urma fabricării de acid fosforic. Din păcate, această rezervă nu este folosită, iar mineralele ajung deșeuri.

Cele șase proiecte care își doresc să diversifice lanțul de aprovizionare vor să producă anual 10.000 de tone de oxid de neodim și praseodim până în 2027, care ar putea reprezenta circa 8% din cererea crescută pentru cele două minerale.

Ryan Castilloux, managing director la Adamas, a declarat că „aceste proiecte sunt cea mai la îndemână soluție în ce privește diversificarea lanțului de aprovizionare la acest moment.”

Unii experți susțin, de asemenea, că recuperarea materialelor din fluxul de deșeuri este mai rapidă comparativ cu punerea în funcțiune a minelor, proces care poate dura până la 15 ani.