Euronews.green scrie că prețul de achiziție și instalare al unei sistem de pompă de căldură în Marea Britanie este de aproximativ 11.500 de euro, în vreme ce un boiler tradițional pe gaz costă doar 3.000 de euro. Și în România, doar costul de achiziție al pompei de căldură costă peste 3.700 de euro, fără a lua în calcul instalarea și mentenanța periodică. În același timp, cu sub 1.000 de euro poate fi achiziționată o centrală termică la noi în țară, mai rapid și ușor de instalat, însă nu la fel de eficientă sau de prietenoasă cu mediul.

„Dacă o pompă de căldură folosește un kilowatt de electricitate, va furniza cinci kilowați oră de energie pentru a produce căldură, deci este un sistem foarte eficient, comparativ cu altele”, am aflat de la Adam Jonsson, Global Product Manager Indoor Units, Water heaters & Storage tanks, NIBE Suedia.

Un alt avantaj pe care ni l-a expus reprezentantul companiei suedeze producătoare de pompe de căldură este acela că aceste sisteme de control termic sunt mai silențioase, comparativ cu centralele termice, ceea ce duce la un nivel de confort și mai crescut per total.

Pe deasupra, pompele de căldură pot oferi și răcire la nivelul unei clădiri, ceea ce poate ajuta la menținerea confortului termic și pe perioada verii.

Jozefien Vanbecelaere, Head of EU Affairs of the European Heat Pump Association (EHPA), a declarat că „încălzirea din surse curate trebuie să fie o alternativă atractivă din punct de vedere financiar”, ceea ce înseamnă că guvernele trebuie să ofere subvenții pentru a asigura un interes crescut pentru adopția acestei tehnologii.

Guvernul britanic face progrese semnificative în acest sens și a crescut granturile pentru pompe de căldură de la 5.000 la 7.500 de euro. Totuși, în Franța, proprietarii de locuințe pot primi fonduri mai mari dacă aleg să facă acest pas, motiv pentru care la nivel național, s-a observat un interes crescut față de sistemele de pompe de căldură. Astfel, guvernul francez oferă până la 9.000 de euro pentru o pompă de căldură pe aer, respectiv până la 15.000 pentru un model geotermal. Subvențiile oferite sunt calculate în funcție de venitul gospodăriei, iar programul va continua și anul acesta.

Ministrul francez pentru Tranziția Ecologică, Christophe Béchu, a declarat în 2023 că subvențiile vor fi crescute, astfel încât prețul unei pompe de căldură să fie cât mai apropiat de cel plătit pentru un boiler pe gaz pentru familiile cu venituri reduse.

Autoritățile franceze vor să își dezvolte și propria industrie de producție a pompelor de căldură și ar putea atinge o capacitate de producție de până la un milion de unități pe an, anticipând o cerere mai mare decât cea din prezent.

Germania este unul dintre statele europene mai generoase care oferă subvenții pentru pompele de căldură, iar schema națională privind această finanțare va continua până în 2030. Oficialii germani le oferă proprietarilor care vor să își instaleze pompe de căldură geotermale până la 18.000 de euro, în vreme ce aceia care preferă un model aer-aer pot beneficia de o finanțare de până la 15.000 de euro.

Astfel, au fost primite de către autoritățile germane aproape 350.000 de cereri de finanțare în 2022, ceea ce demonstrează că subvențiile cresc interesul populației pentru adoptarea de soluții mai eficiente și economice de climatizare.

În România, de exemplu, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) oferă doar cel mult 8.000 de lei (1.600 de euro) pentru soluțiile de climatizare cu pompă de căldură și doar pentru modelele aer-aer, care nu sunt neapărat cele mai potrivite pentru fiecare locuință și nu sunt nici cele mai flexibile.

Potrivit lui Vanbecelaere, „cât timp încălzirea cu emisii reduse este mai scumpă decât cea pe combustibili fosili, subvențiile pentru pompe de căldură trebuie continuată cu o viziune pe termen lung.”

Pompele de căldură au înregistrat vânzări-record în Europa în anul 2022, când 3 milioane de unități au fost trimise către clienții de pe întreg continentul, cele mai multe în Franța (peste 621.000), urmată de Italia (peste 513.000) și Germania (peste 275.000).

În Polonia și Suedia au fost vândute peste 200.000 de unități în 2022, astfel că nu doar cele mai bogate state au început să adopte pompele de căldură în număr mare. România nu apare pe această listă, care a fost închisă de Ungaria și Slovacia, unde au fost vândute peste 15.000, respectiv peste 13.000 de unități.