Euronews.green scrie că un nou studiu dat recent publicității în Journal of Chemical Technology and Biotechnology de către o echipă de cercetători din Brazilia demonstrează faptul că zațul ne poate ajuta să rezolvăm o problemă importantă din sectorul agricol, anume contaminarea terenurilor.

Adăugarea zațului în propria grădină sub formă de compost va ajuta la creșterea sănătoasă a plantelor și va îndepărta anumiți dăunători, cum ar fi melcii. La scară largă, oamenii de știință din cadrul Federal Technological University of Paraná din Brazilia au descoperit că zațul poate avea o capacitate foarte mare de absorbție a unuia dintre cele mai populare erbicide, anume bentazonul. Combinarea zațului cu clorură de zinc crește capacitatea de absorbție a produsului cu 70%.

Studiul demonstrează faptul că utilizarea zațului activ este foarte benefic pentru creșterea plantelor, iar cercetătorii vor să aplice descoperirile la scară largă. Produșii secundari obținuți din cafea sunt buni pentru prevenirea daunelor cauzate de erbicide, însă dacă ajung în gropile de gunoi, aceștia pot elibera cantități mari de metan, contribuind la încălzirea globală.

De cealaltă parte, erbicidele pot afecta ecosistemele în mod negativ, pentru că acestea pot polua rezervele de apă aflate în apropierea terenurilor. Bianca Caroline de Silva Rocha, unul dintre autorii studiului, a declarat că „în prezent, contaminarea apei reprezintă una dintre cele mai mari probleme de mediu - cea mai mare provocare a secolului este prevenirea poluării apelor.”

Experții din cadrul Agenției Europene de Mediu avertizează că există niveluri foarte ridicate de bentazon în apa de suprafață, cifre care depășesc nivelurile de siguranță recomandate de Directiva pentru Calitatea Apei și care pun în pericol țintele pentru reducerea erbicidelor din cadrul Pactului Verde European.

Este nevoie de cercetări suplimentare pe acest subiect, mai ales la scară comercială, însă autorii studiului spun că descoperirile lor „sugerează o soluție de economie circulară pentru zațul de cafea care este irosit în prezent fără o strategie de reciclare sau reutilizare.”