Business Insider scrie că acestea sunt descoperirile unui studiu dat recent publicității în Journal Science, în cadrul căruia s-a descoperit că gropile de gunoi au un aport mare în contextul încălzirii globale. Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au zburat cu avioanele peste 200 dintre gropile de gunoi active din SUA, aproximativ 20% din numărul total al țării, și au descoperit scurgeri în peste 100 dintre acestea. Scurgerile, spun aceștia, au durat timp de mai multe luni sau chiar ani, iar emisiile au fost mai persistente decât cele din sectoarele gazului sau petrolului.

Pentru că metanul poate încălzi planeta de peste 80 de ori mai mult decât CO2-ul pe parcursul a două decenii, cercetătorii sunt de părere că reducerea scurgerilor de emisii de metan este cea mai rapidă metodă de a încetini în mod semnificativ încălzirea globală.

Dan Cusworth, project scientist în cadrul Carbon Mapper și autorul principal al studiului, a declarat că „depășirea decalajului în ce privește metanul este critică. Pe lângă reducerea imediată a emisiilor, acest lucru ne va ajuta să evaluăm și eficiența anumitor strategii de mediu.”

Evaluarea emisiilor de metan este în prezent realizată cu ajutorul unor aparate pe care muncitorii le folosesc în timp ce merg în jurul gropilor de gunoi, o metodă periculoasă și predispusă la erori care are loc o dată pe trimestru.

În schimb, operatorii de gropi de gunoi ar trebui să folosească pe metode mai sigure și mai precise de colectare a datelor, cum ar fi cu ajutorul dronelor sau al sateliților. Alimentele sunt una dintre cele mai mari surse de emisii de metan, pentru că descompunerea acesteia presupune eliberarea unei cantități mari de metan.

Astfel, detectarea timpurie și rapidă a scurgerilor pot ajuta muncitorii să rezolve aceste probleme în beneficiul mediului.

Carbon Mapper este unul dintre serviciile care supraveghează scurgerile de metan ce au loc la gropile de gunoi în Statele Unite. Printr-un parteneriat cu NASA Jet Propulsion Laboratory, compania vrea să lanseze în curând mai mulți sateliți care se vor ocupa de măsurarea emisiilor de metan și carbon, primul satelit pentru detectarea metanului fiind pregătit pentru lansare chiar anul acesta.

Cusworth a explicat că „obiectivul nostru este de a lansa mai mulți astfel de sateliți pentru a capta informațiile de la multe gropi de gunoi la nivel global, dar și de la zone de exploatare a gazului sau petrolului, pentru a putea identifica mai precis sursele de proveniență.”