Euronews.green scrie că peste 700 de persoane împărțite în două grupuri au fost chestionate cu privire la dieta lor, cum ar fi cât de des consumă anumite tipuri de alimente și băuturi. Cercetătorii s-au concentrat pe mai multe alimente și băuturi, printre care se numără legumele verzi, pâinea sau ceaiul, atunci când au verificat nivelurile de PFAS (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate), care pot prezenta un risc crescut pentru sănătatea noastră pe termen lung.

Oamenii de știință au întrebat participanții la studiu cât de des consumă mâncarea pe care o gătesc acasă, dar și cât de des mănâncă la restaurantele de tip fast food sau cele tradiționale pentru a estima cât de des au consumat alimente sau băuturi care au intrat în contact cu ambalajele asociate cu PFAS.

Cum poate era de așteptat, cercetătorii au determinat că alimentele pregătite și consumate în afara locuinței, inclusiv carnea procesată, hot dogii sau ceaiul la plic au fost asociate cu o cantitate crescută de PFAS care se regăsesc în corpul nostru.

Pentru a demonstra că teoria lor este corectă, cercetătorii au investigat suplimentar consumatorii care preferă în mod regulat să mănânce hot dogi sau carne procesată, dar care beau frecvent ceaiuri și au descoperit că, într-adevăr, nivelul de PFAS în rândul acestor participanți era mai ridicat.

Totuși, experții menționează că problema chimicalelor permanente persistă în cazul anumitor alimente, cum ar fi cartofii prăjiți sau pizza, doar atunci când acestea sunt preparate în afara locuinței, ceea ce ar putea însemna că ambalajele sunt de fapt problematice.

Hailey Hampson, doctorandă în cadrul diviziei de sănătate mediului înconjurător la Școala de Medicină Keck și autoarea principală a studiului, a declarat că „am observat că și alimentele care sunt sănătoase din punct de vedere metabolic pot fi alterate din cauza prezenței PFAS. Aceste descoperiri arată că trebuie să privim alimentele „sănătoase” într-un alt mod.”

Unele dintre riscurile asociate cu expunerea pe termen lung la PFAS este slăbirea oaselor, dereglări hormonale sau riscul crescut de dezvoltare a anumitor boli.