Tech.eu scrie că atmio, un startup fondat în Hamburg, a dezvăluit recent o inovație pentru a rezolva problema încălzirii climatice. Compania se bazează pe un proces de monitorizare a emisiilor de metan, folosind dispozitive care le permit companiilor energetice să detecteze scurgerile mai rapid, pentru a repara sistemele de conducte.

Dioxidul de carbon și metanul se numără printre principalele gaze cu efect de seră, care sunt șapte la număr, și deși CO2-ul poate supraviețui în atmosferă până la o mie de ani, cei 20 de ani ai metanului îi permit să încălzească planeta de până la 80 de ori mai mult.

Emisiile de metan provin de la ferme, prin procesul digestiv al bovinelor și ovinelor, sau din descompunerea materiei organice din gropile de gunoi, deși aceste emisii reprezintă o parte foarte mică din atmosferă, respectiv 0,00017%.

Cercetătorii avertizează că o mare parte din emisiile de metan ale planetei se află pe fundul mării sau în calota glaciară, care a început să se topească accelerat, astfel că problema s-ar putea agrava curând.

Una dintre marile probleme ale metanului este că acesta reprezintă gazul principal pe care marile companii energetice îl furnizează pentru încălzirea locuințelor și business-urilor, ceea ce duce la scurgeri și pierderi în sistemul de conducte. În trecut, acest lucru era acceptat pentru beneficiile pe care le avea asupra confortului termic, însă în prezent, criza climatică ne provoacă să găsim alternative pentru a preveni posibile catastrofe climatice.

Cofondatorul și CEO-ul atmio Matthias Schmittmann spune că startup-ul va lucra cu furnizorii de energie termică pentru a implementa sistemul de detectare a scurgerilor, astfel încât reparațiile la nivelul conductelor să aibă loc mai rapid.

CEO-ul susține că soluția oferită de atmio este de până la zece ori mai rapidă în ce privește detectarea scurgerilor, ceea ce reduce dramatic timpul de intervenție, iar sistemul respectă toate reglementările Uniunii Europene privind gazul metan.

„În câteva luni am reușit să dezvoltăm un sistem industrial care poate descoperi, rezolva și raporta problemele legate de gazul metan. Clienții noștri au început deja să utilizeze acest sistem, care îi ajută să își reducă scurgerile de emisii de metan”, a declarat Schmittmann.

Până în prezent, atmio a ridicat 1,3 milioane de euro într-o investiție pre-seed cu sprijin din partea fondatorilor precum Robin Capital, HCVC sau Nucleus Capital.