Euronews.green scrie că în anumite zone din Libia, temperaturile pot atinge sau chiar depăși 50 de grade Celsius, o problemă mare pentru populație, dar mai ales pentru fermieri, care nu sunt siguri de multe ori dacă legumele se vor fructifica.

„În ultimii cinci ani, temperaturile ridicate ne-au afectat grav culturile”, a declarat fermierul Khalifa Muhammad.

Aflată în nordul Africii, Libia este una dintre cele mai afectate state din cauza efectelor pe care le au evenimentele legate de schimbările climatice. Furtunile de nisip constante, ratele crescute de evaporare și lipsa ploilor timp de mai multe săptămâni au înrăutățit deșertificarea și au pus în pericol abilitatea țării de a crește orice fel de legume.

Agricultura hidroponică în încăperi special concepute poate fi soluția pentru ca această națiune, dar și alte țări afectate de căldura intensă, să nu își piardă resursele de hrană. Agricultura hidroponică implică faptul că legumele sunt cultivate direct în apă, cu ajutorul vatei de bumbac, în loc de sol, într-un mediu interior controlat.

În ce privește această metodă, Muhammad a declarat că „ne-a ajutat să creștem legume sănătoase. Acestea cresc mai repede, au culori mai vibrante și au un gust mai bun decât cele crescute folosind metode tradiționale. Agricultura hidroponică este soluția salvatoare de care aveam nevoie după ani de culturi eșuate.”

Libia este una dintre cele 25 de state ale lumii grav afectate de rezerve limitate de apă, iar populația folosește aproape sau chiar toate resursele pe care le are la dispoziție în acest sens.

Sistemele hidroponice prezintă un mare avantaj comparativ cu agricultura convențională, întrucât acest mod de a cultiva legume poate utiliza între 28 și 60 de ori mai puțină apă. Unul dintre motive este acela că resursele de apă sunt captate, iar mai apoi, reutilizate.

Khaled Ibrahim, un alt fermier care lucrează în aceeași zonă ca Muhammad, este de părere că „sistemele hidroponice mi-au permis să cresc legume pe care nu credeam că le voi putea planta din cauza căldurii, cum ar fi roșiile, castraveții sau chiar zucchini. Dimensiunea constantă, forma și gustul le-a popularizat foarte mult în rândul localnicilor.”

Pe măsură ce tot mai multe țări se vor confrunta cu probleme legate de schimbările climatice, iar agricultura tradițională va deveni din ce în ce mai ineficientă, cum ar fi în Spania, Franța și Italia, sistemele hidroponice și agricultura verticală va deveni standardul în industrie.

România are propria fermă verticală de mari dimensiuni în Ploiești, deși țara nu se confruntă cu probleme climatice atât de mari. Ferma hidroponică este pusă în funcțiune de cei de la Ultragreens, care se concentrează destul de mult pe partea de sustenabilitate, iar cu ajutorul panourilor solare, până la 30% din necesarul energetic poate fi asigurat din surse regenerabile.