Rezidenții din New York sunt printre primii care beneficiază de această implementare, spune Euronews.green, întrucât autoritățile locale vor să modernizeze clădirile vechi cu pompe de căldură de fereastră pentru a reduce emisiile de carbon și energia irosită pentru termoficare.

Clădirile rezidențiale sunt printre primele care vor primi acest upgrade în faza de testare, însă această tehnologie ar putea fi implementată și în clădirile comerciale.

Pompele de căldură sunt dispozitive care folosesc o tehnologie similară celei pe care o utilizează frigiderele sau aparatele de aer condiționat, ceea ce înseamnă că extrag energia de la o sursă de căldură, cum ar fi aerul, energia geotermală sau apa. Folosind căldura respectivă, pompa o amplifică și o trimite printr-un sistem de țevi și conducte în toată clădirea.

„Dacă o pompă de căldură folosește un kilowatt de electricitate, va furniza cinci kilowați oră de energie pentru a produce căldură, deci este un sistem foarte eficient, comparativ cu altele”, am aflat de la Adam Jonsson, Global Product Manager Indoor Units, Water heaters & Storage tanks, NIBE Suedia.

Chiar și reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) sunt de părere că pompele de căldură sunt o modalitate inteligentă prin care ne putem atinge obiectivele climatice, fără a sacrifica din confortul locatarilor. De cealaltă parte, boilerele centralizate pe gaz natural care furnizează căldură în multe clădiri din lume nu sunt foarte eficiente și risipesc destul de multă energie.

Shaan Mavani, chief asset and capital management officer în cadrul NYCHA, susține că între 30 și 80% din căldură este pierdută din cauza conductelor defectuoase, în vreme ce și mai multă energie se irosește atunci când rezidenții unei clădiri deschid ușile pentru a se răcori atunci când căldura este dată prea tare.

Pompele de căldură de fereastră produse în prezent de Gradient sau Midea ocupă puțin spațiu la geam, însă locatarii care le-au folosit până în prezent spun că acest sacrificiu merită, pentru că instalarea nu este foarte complexă și nu necesită intervenții complexe la nivel de conducte sau rețeaua electrică.

Reprezentanții NYCHA vor monitoriza comportamentul pompelor de căldură de fereastră pe care le-au instalat până în prezent și vor adăuga încă 4.000 de unități în următorii doi ani, dacă totul decurge conform planului.