Reuters scrie că poluarea și temperaturile crescute sunt doi dintre factorii care contribuie cel mai mult la pericolele ce ne amenință mările și oceanele.

Alimentele de producție marină asigură nutrienții necesari pentru aproximativ 3.2 miliarde de oameni la nivel global sau aproape jumătate din populația planetei. De aceea, este crucial să protejăm cele aproape 2.200 de specii de animale și plante care constituie o parte din dieta noastră.

Până acum, conform unui studiu dat publicității în Nature Sustainability, eforturile noastre nu au fost nici pe departe suficiente pentru a face acest lucru, iar Rebecca Short, cercetător la Stockholm Resilience Center și co-autor al acestui studiu, a declarat că „deși am progresat cu privire la schimbările climatice, strategiile noastre de adaptare a sistemelor alimentare marine la schimbările de mediu nu sunt suficient de dezvoltate și au nevoie de atenție imediată.”

Pescuitul în exces nu este singurul fenomen care ne afectează rezerva de hrană marină, iar numeroase alte industrii au afectat foarte mult mlaștinile planetei, care sunt interconectate cu mările și oceanele lumii.

De asemenea, mercurul, pesticidele și antibioticele sunt factori induși de om care își pun amprenta asupra sistemului alimentar, în general, dar mai ales asupra dietei noastre marine.

Ling Cao, profesor la Xiamen University în China și co-autor al studiului, a precizat că „știm faptul că piscicultura și pescăriile sprijină viața a miliarde de oameni din întreaga lume, atât financiar, cât și nutrițional.”

China, India, Japonia și Vietnam asigură 85% din rezerva piscicolă a planetei, motiv pentru care este esențial ca aceste regiuni să devină mai sustenabile și mai protejate, astfel încât să ne menținem rezerva alimentară disponibilă la nivel global.

Totuși, există industrii care nu progresează suficient din acest punct de vedere. Nauru este o insulă în Oceanul Pacific, iar aceasta este vizată de companiile miniere, care își doresc să exploateze resursele minerale ce se găsesc pe fundul mării în această zonă. Activiștii de mediu susțin că dacă vor începe să extragă metale de aici, companiile ar putea declanșa procese foarte dăunătoare pentru ecosistemele marine din zonă.

După ce a anunțat recent că vrea să își deschidă apele pentru exploatare minieră, Norvegia a intrat pe „lista neagră” a activiștilor, care susțin că acest lucru ar putea avea repercusiuni grave cu privire la viața marină, mai ales fiindcă țara este unul dintre cei mai mari producători de hrană marină din lume.

„Mai mulți cercetători din lume le cer acum reprezentanților guvernelor să evalueze cu atenție locurile unde se vor face exploatări marine, pentru a preveni impactul asupra mediului”, a concluzionat Cao.

Reprezentanții ONU au aprobat recent primul tratat destinat protejării tuturor mărilor și oceanelor din lume și a habitatelor acestora, care va deveni lege odată ce este semnat de cel puțin 60 de state.