Gizmodo scrie că studiul, dat publicității în International Journal of Molecular Science, a determinat faptul că mamiferele care consumă microplastice se pot comporta mai haotic decât exemplarele care nu au avut contact cu astfel de rămășițe microscopice.

Folosind șoareci pentru a efectua studiul, cercetătorii de la Universitatea din Rhode Island au descoperit că microplasticele se pot atașa chiar și de organele care nu fac parte din sistemul digestiv.

Jamie Ross, profesoară specializată în științele neurologice în cadrul Universității din Rhode Island care a participat la acest studiu, a declarat că „ne așteptam să găsim microplastic în excrementele animalelor, nu asta ne-a șocat. Apoi am descoperit că aceste rămășițe se regăsesc și în ficat, splină și chiar rinichi. Deci nu doar în centrul tractului digestiv, dar chiar în țesutul acestuia.”

Din cauza faptului că s-au infiltrat în sistemul cardio-vascular, nu a fost surprinzător faptul că microplasticele au ajuns chiar și în creierul animalelor, printre alte organe.

Mai multe grupuri de șoareci au fost expuse la diferite cantități de microplastic pe parcursul a trei săptămâni, unii dintre aceștia nu au consumat niciun pic din aceste particule microscopice. Cercetătorii i-au pus pe toți după aceea într-o cameră slab iluminată timp de 90 de minute pentru explorare, timp în care i-au monitorizat.

„În general, șoarecii nu așteaptă în mijlocul camerei să fie reperați de un posibil prădător, astfel că ei se simt mai în siguranță pe margini. Am stat și am observat pe unde se vor deplasa în întuneric”, a adăugat profesoara.

Șoarecii care au consumat cantități mai mari de microplastic s-au comportat mai haotic și aveau tendința de a se „expune” mai mult la potențialele pericole, decât un animal sănătos. De asemenea, în cazul șoarecilor mai bătrâni, aceste efecte au fost mai proeminente.

Cercetătorii susțin că acest studiu este îngrijorător, pentru că șoarecii au fost expuși la aceste materiale timp de doar trei săptămâni, în vreme ce oamenii le consumă constant în alimentație.

Oamenii de știință au mai aflat și că șoarecilor expuși la o cantitate mare de microplastic li s-a inflamat și creierul și le-a scăzut nivelul proteinei care facilitează procesul de gândire. Asta înseamnă că expunerea constantă la aceste materii poate facilita sau accelera apariția bolilor neurologice, cum ar fi Alzheimer.

Jaime Ross a concluzionat prin a spune: „trebuie să ne gândim la ce plastic vom continua să folosim, mai ales în ce privește plasticul de unică folosință care nu este necesar, atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea noastră.”